Elmarad a cannes-i filmfesztivál

A cannes-i fesztivál új megvalósítási formán gondolkodik az idei évre – közölték a szervezők, miután Emmanuel Macron francia államfő előző nap május 11-ig meghosszabbította a járvány miatti kijárási korlátozásokat, és azt is jelezte, hogy fesztiválokat és egyéb tömegrendezvényeket legalább július közepéig nem lehet rendezni.

A világ első számú nemzetközi filmfesztiválját – amelynek filmvására mintegy 40 ezer szakmabelit, a filmbemutatók pedig 200 ezer nézőt vonzanak – idén május 12. és 23. között rendezték volna meg Cannes-ban. A vezetőség már március közepén jelezte, hogy a tervezett időpontban nem tartják meg a rendezvényt, de fenntartották annak a lehetőségét, hogy június végén vagy július elején rendezik meg a seregszemlét.

festival cannes1 zero 3

Nehéznek tűnik ezek után a cannes-i fesztivált idén az eredeti formájában megrendezni” – ismerték el közleményükben a szervezők. Hozzátették: „Számos konzultációt indítottunk szakmabeliekkel Franciaországban és külföldön is. Arra jutottunk, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy a 2020-as cannes-i filmfesztivál valamilyen módon valós legyen. Mindenki tudja, hogy még nagyon sok a bizonytalanság a nemzetközi egészségügyi helyzetben. Reméljük, hogy hamarosan tájékoztatást tudunk adni arról, hogy milyen formát ölthet a 2020-as fesztivál.”

cannes i fesztivál zero 4

Thierry Frémaux fesztiváligazgató múlt héten kizárta annak a lehetőségét a Variety filmes szaklapban, hogy digitális formában rendezzék meg a fesztivált. „Cannes számára, a lényege, a története, a hatása szempontjából egy ilyen (internetes) megoldás nem tudna működni” – mondta a fesztiváligazgató. Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója is, amikor jelezte, hogy jelenleg nem mérlegelik a szervezéssel kapcsolatban a digitális lehetőségeket.

 venezia 74 alberto barbera 2017

Alberto Barbera

 

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail