Ella Fitzgerald, a jazz egyik legnagyobb alakja

Ella Fitzgerald (1917 – 1996) tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai jazz énekesnő, minden idők egyik legkiemelkedőbb jazz művésze, 1917-ban, ezen a napon született.

 

14 éves volt, amikor édesanyja elhunyt szívrohamban, ezután Ella egyre gyakrabban hiányzott az iskolából, majd egy bordélyházba került, ahonnan a rendőrség menekítette ki és elhelyezte egy árvaházban, de Ella elmenekült.

Gyerekkora óta imádta a táncot, a mozit, a zenét és még a sportot is: kedvenc baseball-csapata a Los Angeles Dodgers volt.

1934-ben tűnt fel egy harlemi amatőr tehetségkutató versenyen, ahol eredetileg táncosként tervezett indulni, de meggyőzték, hogy inkább énekesként lépjen fel. Ennek nyomán azonnal Chick Webb zenekarához került, és elindult egyedülálló karrierje.

1935-ben elkészült első lemezfelvétele, a Love and Kisses.

1938-ban jelent meg egyik legnagyobb slágere, az „A-tisket, A-tasket”.

1939-ben Chich Webb halála után, átvette a zenekar vezetését, azonban a fiatal énekesnő nem tudta a zenekar vezetésével járó feladatokat ellátni, ezért a zenekar 1941-ben feloszlott.

1941-től különböző zenekarokkal (Ink Spots, Delty Rhythm Boys, Mills Brothers) és énekpartnerekkel lépett fel (Louis ArmstrongLouis Jordan), világkörüli turnékon, fesztiválokon vett részt. Bár ezek a felvételek is sikeresek voltak, az énekesnő újabb nagy sikerei, csak a II. világháború után következtek. 

1945 után Louis Armstronggal kifejlesztették a scatet, ami értelem nélküli, improvizált szófoszlányok, hangok „érzelmi zörejek" segítségével fejez ki zenei tartalmakat.

"Ha énekelek, az érzelmek minden gátlás nélkül törnek elő belőlem, úgy, ahogy abban a pillanatban azzal kapcsolatban érzek, amiről éppen énekelek. Néha a szöveg, néha a zene hoz lázba, és ezt az állapotot igyekszem kifejezni. Nekem ez a scat. Mivel az érzelmeket gyakran már nem tudom szavakba önteni, azok úgy törnek elő belőlem, mint a beszélni nem tudó kisbabákból a sírás.„

Jellemzőek és sikeresek voltak az úgynevezett songbook (szó szerint zenekönyv) lemezei, amelyeken egy-egy szerző dalait dolgozta fel (George GershwinCole PorterDuke EllingtonIrving BerlinJerome KernHarold ArlenJohnny Mercer)

Ella Fitzgerald diskográfiája 54 stúdióalbumot, 23 élő albumot, 6 gyűjteményt, 7 együttműködést és 72 kislemezet tartalmaz. Az énekes élete során több mint 40 millió lemezt adtak el felvételeivel.

Fitzgerald 1993-ban adta utolsó koncertjét, mert attól az évtől cukorbetegsége miatt, egyre romlott az állapota, az orvosok amputálták Fitzgerald mindkét lábát térd alatt, és haláláig tolószékbe kényszerült.

 

 


Nyomtatás   E-mail