Elhunyt Alberto Uderzo, az Asterix képregények alkotója

Kilencvenkét éves korában, álmában elhunyt Alberto Uderzo, az Asterix képregénysorozat rajzolója és megalkotóinak egyike – írtaBBC. Albert Uderzo családja közlése szerint Párizs elővárosában, Neuillyben, álmában halt meg szívinfarktus miatt. Veje, Bernard de Choisy elmondta, Uderzo az elmúlt hetekben már nagyon fáradékony volt.

Udrezo 1927-ben született Fismes-ben, egy olasz hegedűkészítő fiaként, öten voltak testvérek. Gyerekkorát már Párizs egy elővárosában töltötte, de származása miatt számos előítélettel kellett szembenéznie. Nagy hatást gyakoroltak rá képeskönyvek és képregények, maga is fiatalon kezdett rajzolni, tehetsége hamar megmutatkozott. A Mickey Mouse-t olvasva kezdett el ő maga is rajzolni, nem végzett semmit, autodidakta módon sajátította el a tudását. Ekkoriban derült ki, hogy színvak, így a munkái többségét később nem ő színezte.

uderzo

1951-ben ismerkedett meg a szintén grafikus Goscinnyval, több közös munkájuk is volt, mielőtt 1959-ben megjelent az első Asterix-kötet. A szőke bajuszos kis gall, Asterix figurája 1959 nyarán egy párizsi szociális lakásban született meg, Albert Uderzo és Goscinny közös munkájaként. Asterix eredetileg pusztán mellékszereplő lett volna egy készülő képregényben, a szerzők azonban rájöttek, hogy egy másik író ugyanazon az ötleten dolgozik. A gallokból ezért főszereplők lettek, néhány héten belül készen állt a történet, Asterix figurájának megrajzolása mindössze 15 percet vett igénybe. Annak rendkívüli népszerűsége miatt az alkotópáros 1967-ben már csak ezen dolgozott.

asterix01 22940

Az első, egyedül készített történet 1980-ban jelent meg, de a saját neve mellett továbbra is feltüntette Goscinnyét a füzeteken. Mikor szerzőtársa meghalt, 1977-től – támaszkodva Goscinny több évre előre szóló terveire – Uderzo egyedül írta a képregényt. A 2000-es években a jogdíjak körül vitába keveredett nem csak Goscinny özvegyével, de saját lányával is – ám végül megegyezéssel zárult a bírósági eljárás.

20200324albert uderzo francia kepregenyrajzolo es

Az első képregény megjelenése óta eltelt több mint 50 évben Asterix és Obelix kalandjait világszerte több millió példányban adták el, több mint 100 nyelvre és dialektusra fordították le. A gallok világa jelenséggé vált: több mint tíz rajzfilm és élőszereplős film született, 1989-ben vidámpark nyílt Párizsban Parc Astérix néven. Goscinny 1977-es haláláig a duó több mint 20 képregényalbumot adott ki.

uderzo 2003

Uderzo 2009-ben vonult vissza ízületi gyulladása miatt, 2013-ban, már alig tudta kezét használni, így a munkát fiatalabb kollégáinak adta át. A Jean-Yves Ferri és Didier Conrad által készített első Asterix-kötet 2013-ban jelent meg.

2015-ben, a Charlie Hebdo elleni terrortámadáskor azonban még sajátkezűleg készített egy gyászoló Asterix-rajzot.

asterix2

 

forrás: 12, MTI


Nyomtatás   E-mail