Elhunyt a színészlegenda, Kirk Douglas

Elhunyt Kirk Douglas hollywoodi színész, a Spartacus című film főszereplője. A hírt fia, Michael Douglas jelentette be a közösségi médiában.

 

2

Azt írta, óriási fájdalom számára és testvéreinek, hogy meghalt az édesapjuk. "A világnak egy legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, aki elkötelezett híve volt az igazságnak, és az ügyek, amelyekben hitt, mérvadóak lettek mindannyiunknak (...) Nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – viszont, egyszerűen az apánk volt".

Kirk Douglas, (születési nevén belaruszul:Ісур Данілавіч Дземскі, átírva: Iszur Danyilavics Dzemszki) Golden Globe-díjasfehérorosz származású amerikai színész és producer, a New York állambeli Amsterdamban született egy hétgyermekes bevándoró család egyetlen fiaként.

kurkdougles

Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

Több, mint 80 filmben szerepelt több évtizeden átívelő karrierje alatt. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája az 1930-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet. Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza.

200205 kirk douglas 3up 2x1 diagonal ac 759p 324b431ae48c3bd0328d129a5efa2521.fit 760w

A következő évben kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat, sőt western hősöket egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett (köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel), az utolsó a sorban a Kemény fickók (1986) volt.

Számos Oscar-jelölést kapott, végül félévszázados filmes karrierjét a tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták.

Kirk Douglas a tizenhetedik az Amerikai Filmintézet AFI's 100 Years... 100 Stars című, a 100 legnagyobb férfi filmlegendát felsoroló listáján.

 

forrás: MTI; theguardian.com, 


Nyomtatás   E-mail