Elárverezteti könyvritkaságait egy angol magániskola

Elárverezteti könyvritkaságainak egy részét egy előkelő angliai magániskola.

Akár az 50 ezer font, azaz 20 millió forint leütési árat is elérheti egy ritka William Shakespeare-kötet a Rugby School előkelő angliai magániskola könyvritkaságait felvonultató jövő heti aukción, amelynek bevételeit a bentlakásos intézmény diákjainak támogatására fordítják.

4fólió2

Shakespeare drámáinak 1685-ben kiadott negyedik gyűjteménye (a Negyedik Fólió) csupán egyike az iskola könyvtárából összeválogatott 300 könyvnek, amelyre november 18-án licitálhatnak az érdeklődők a Forum Auctions online árverésén – írja a BBC hírportálja. A bárd első fóliójának, a Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című kötetnek egy 1632-es második kiadása a becslések szerint 20 ezer és 30 ezer font közötti áron fog gazdát cserélni.

4fólió1

A Rugby School egy angol független bentlakásos iskola 13–18 éves tanulók számára , az angliai Rugby- ban (Warwickshire). 1567-ben alapították Lawrence serff végrendeletében. Ez az egyik legrégebbi független iskola Nagy-Britanniában. Mivel Lawrence seriff Rugby-ban és a szomszédos Brownsoverben élt, az iskolát ingyenes gimnáziumnak szánták a városi fiúknak .Az iskoláról 1667-ig nem sok információ maradt fenn, majd Thomas Arnold igazgatósága alatt, 1828 és 1841 között átalakították és így már a viktoriánus állami iskola előfutára volt

4fólió4

Ez az eredeti kilenc "nagy állami iskola" egyike, amelyet az 1864-es Clarendoni Bizottságvizsgált, és amelyet később az 1868-as állami iskolákról szóló törvény is megemlít .Az iskola öregdiákjai - vagy " régi rögbeiek " - közé tartozik az Egyesült Királyság miniszterelnöke, valamint kiemelkedő költők, tudósok, írók és katonák. A rögbi iskola a rögbi futballjátéka születésének helyszíne: 1845-ben a rögbi iskolások, William Delafield Arnold , WW Shirley és Frederick Hutchins  megírta a "Futball törvényeit, ahogy a rögbi iskolában játszották"

4fólió8

Az Első fólió  William Shakespeare darabjainak 1623-ban megjelent első gyűjteménye, amely a neki tulajdonított harminchat színpadi művet tartalmazza. A teljes címén Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című gyűjteményt mintegy 750 példányban nyomtatták ki, amiből a kutatók mai ismeretei szerint mindössze 234 maradt fenn. A példány becsült értéke elérheti az 1,2 millió fontot (470 millió forintot) az 1685-ben megjelent Negyedik fólió 15-20 ezer fontot (6-8 millió forintot) érhet.

 

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail