Digitalizálják az Izraeli Nemzeti Könyvtár könyveit

A Google és az izraeli Nemzeti Könyvtár együttműködése révén az internetre kerül a zsidó kultúrát képviselő százhúsz ezer könyv – jelentette a Kolhaír, a jeruzsálemi városi újság.

Az új együttműködés révén világszerte díjmentesen olvashatóvá válnak az eddig csak a könyvtárban megtalálható könyvek, köztük számos ritkaság. „A könyvtár hozzáférhetővé kívánja tenni a zsidó és az izraeli kulturális örökség alkotásait” – mondta az újságnak Oren Weiberg, a könyvtár igazgatója. A könyvek mintegy fele héberül íródott, de a másik felük jiddisül, a spanyol zsidók ladinó nyelvén, angolul, franciául, arabul, oroszul, németül, latinul és más nyelveken. Az izraeli könyvtár a nemzetközi Google könyvprojekthez csatlakozott, amelynek keretében eddig több tucat amerikai, európai és japán könyvtár negyvenmillió könyvét digitalizálták.

izraeli könyvtár 1

forrás: zsido.com

Az együttműködés része a könyvtár 450 éves héber nyomtatás nevű projektjének, amely a papíron létrejött széleskörű gyűjtemény – térképek, kéziratok, fényképek, történelmi sajtó és könyvek – digitalizálását végzi. A vállalkozást a Jeruzsálem ügyeiért felelős minisztérium és adományozók segítik.

izraeli könyvtár 2

forrás: szombat.org

Az izraeli bibliotéka ötvenezer könyvét már csomagolni is kezdték, ugyanis különleges, a nedvességtől és a hőmérséklet ingadozásaitól óvó konténerekben, rendkívüli biztonsági intézkedésekkel szállítják őket Jeruzsálemből a Google németországi digitalizáló központjába, ahonnan a munkálatok végeztével hasonló módon küldik vissza őket otthonukba. A legértékesebb vagy a szállítás viszontagságainak nem kitehető könyveket Jeruzsálemben fogják digitalizálni, hogy ezekkel is gazdagítsák a Google olvasóinak történelmi és zsidó kulturális ismereteit.

forrás: MTI

 


Nyomtatás   E-mail