Botvay Károly születésnapi koncertje a Budapesti Vonósokkal

2020 mindenki számára különleges év, hiszen minden felértékelődött, ami eddig természetes volt, felismerve, hogy a zene közelsége milyen sokat ad, még úgy is, hogy a koncerttermek ajtai bezárultak és kinyíltak a digitális platformok, a hangszerek az online térbe költöztek.

A Budapesti Vonósok otthonról élvezhető, nagyszabású koncertre készül Botvay Károly, Kossuth-díjas gordonkaművész 88. születésnapjának méltó ünneplése alkalmából. A zenekar páratlan repertoárral készül nagyérdemű alapítójának tiszteletére, valamint közönsége elkápráztatására.

Az est ünnepeltje, egyben a zenekar alapítója Botvay Károly 1932-ben született Sopronban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán olyan kiemelkedő zenei nagyságoktól tanulhatott, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Járdányi Pál, Ligeti György.

60 éves zenei pályafutása alatt 5 kontinensen mintegy 6000 hangversenyt adott, ebből az első 4000-et a változatlan összeállításban működő vonósnégyesével: a Bartók vonósnégyessel, valamint Budapesti Vonósokkal. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozatának rendes tagja 2012 óta.

Botvay Károly kivételes kamarazenészi karriert mondhat magáénak, kiváló muzikalitással rendelkező hangszerjátékos, muzsikus és vezető egyszerre, zenei munkásságával párhuzamosan tanári tevékenysége is kiemelkedő.

Az egyedi Botvay ’88 est során hallhatjuk többek között Mozart, Dvorak népszerű vonószenekari műveit, valamint C. Ph. E. Bach B-dúr csellóversenyét Perényi Miklós a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, valamint kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész közreműködésével.

A Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a tehetséges zenész fiatalok segítése pályájuk elindításában. A koncerten Simic Aleksander fiatal csellistának, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa is hallható. A zenén túl az est során bensőséges pályatársak mesélnek Tanár úrhoz fűződő kapcsolatukról, december 29-én este fél 8 órától.

forrás: www.papageno.hu 


Nyomtatás   E-mail