Bezárhat a londoni Globe Színház

Állami segítség nélkül a koronavírus-járvány miatti bezárást nem fogja tudni átvészelni a londoni Globe Színház – figyelmeztetett a teátrum a kormányhoz eljuttatott dokumentumában.

Shakespeare színházának mását 1997-ben emelték a Temze partján, ám az ország profilját meghatározó kulturális szimbólum ezúttal veszélybe került: a teátrum hivatalos írásban figyelmeztette a brit kormányt, hogy állami segítség nélkül nem tudják átvészelni a koronavírus-járvány miatti bezárást.

Az iratban, amelyet a parlament kulturális bizottságához juttattak el, a Globe Színház kiemelte, hogy a súlyos pénzügyi veszteségek miatt, azonnali segélyre van szükségük – amennyiben ezt nem kapják meg, úgy nem élik túl a válságot, és ez – mint fogalmaztak – tragédia lenne nemcsak a művészet és a szellemi örökség szempontjából, de az egész ország számára is, hiszen évente több mint egymillióan látogatnak el a színházba, amelyben egyébként könyvtár és archívum is működik.

A Globe Színház egyebek között, az állások megőrzésére már kapott támogatást a kormánytól, de mint írták, további ötmillió fontra (2 milliárd forintra) van szükségük, amely éves forgalmuk 20 százaléka. Julian Knight, a bizottság elnöke azonnali beavatkozásra szólította fel a kormányt. „Ha ezt a nemzeti kincset tönkretenné a Covid-19-járvány, az tragédia lenne” – mondta, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia-szerte számos színház és előadóterem küzd a túlélésért és a bizonytalan jövővel.

A 16. század végén Londonban épült Globe Színház William Shakespeare nevéhez kötődik. 1599-ben építette a drámaíró színésztársulatával, a Lordkamarás Embereivel közösen, de az épület néhány évvel később, 1613. június 29-én a lángok martalékává vált.

A korabeli színházak közül a Globe volt a leghíresebb, Shakespeare és társulatának népszerűsége miatt. Az első Shakespeare-darab, amit előadtak, a Julius Caesar volt. A színház 1613-as leégésekor rengeteg dokumentum is elveszett. Egy évvel később a Burbage testvérek építették újjá, majd egészen 1642-ig nyitva állt, amikor az új puritán angol kormány az összes szórakozóhelyet bezáratta. A Globe üresen állt, majd 1644-ben lebontották.

The Old Globe

A mai rekonstruált Globe színház a Temze jobb oldalán, a London Bridge és a Tate Galéria között helyezkedik el, közel ahhoz a helyhez, ahol eredetileg az 1599-ben épült épület állt. Ez abból tudható, hogy rengeteg korabeli panorámás kép áll rendelkezésre, amelyek 1600 körül készültek. Ezeken a képeken tisztán kivehető a színház épülete. A színház újjáépítése egy Angliában politikai menekültként élő amerikai kommunista színész, rendező és producer, Sam Wanamaker nevéhez köthető, aki 1970-ben létrehozott egy Globe Playhouse Trust-ot, amelynek segítségével a színház újjáépítését finanszírozták. A Globe újkori rekonstrukciója, a Shakespeare's Globe 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, négy darab bemutatásával, amelyek közül kettő Shakespeare darab volt.

 

forrás: MTI/1


Nyomtatás   E-mail