Betlehemi csillag december 21-én

A Jézus születését jelző betlehemi csillagot a csillagászok jelen álláspontja szerint, a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és Szaturnusz együttállása hozta létre, ám a két planéta 800 év óta nem volt ilyen közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesz. Fokozatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz a téli égbolton, míg végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak" fognak látszani.

web1 The Great Conjunction

A jelenség hazánkban egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban, s egészen karácsony napjáig nagyjából így marad. Bár, a NASA számításai szerint, a két égitest között a Földről nézve csupán egy centiméter lesz majd a különbség, valójában, nagyjából 643 millió kilométerre lesznek egymástól, a Jupiter ugyanis 12, a Szaturnusz 29 földi év alatt kerüli meg a Napot.

Már Johannes Kepler úgy vélte a 17. században, hogy a betlehemi csillag történetének a forrása a Jupiter és a Szaturnusz együttállása lehetett. Mások úgy vélték, hogy a napkeleti bölcsek három bolygó, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz hármas együttállását követhették. A két planéta közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény" – mondja Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza. „Az ilyen együttállás, amikor ennyire közel látszik egymáshoz a két bolygó, rendkívül ritka. Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, hogy a planéták ilyen közeli együttállása megfigyelhető volt a hajnali égen.

2080. március 15-én lesz újra ilyen közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz, a következő hasonló együttállás pedig 2400 után következik be. "Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a betlehemi csillag. A lehetséges magyarázatok között felmerülhetett üstökös, szupernóva, illetve több bolygóegyüttállás is. Amennyiben üstökös lett volna a különleges égi jelenség, vélhetően a távol-keleti országokban észlelő csillagászok is feljegyezték volna – ilyen feljegyzés azonban nem ismert. - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület Égi Kalendáriumában. - ugyanakkor, a Jupiter és a Szaturnusz háromszoros együttállása állhat a betlehemi csillagként emlegetett bibliai jelenség mögött.”

Érdekesség, hogy a The New York Timesban Renu Malhotra, az Arizonai Egyetem bolygótudományokkal foglalkozó szakértőjének írása szerint, az ilyesmi együttállásokat az ókorban rossz előjelnek tartották, mondván, a bolygók által megjelenített istenek szövetkeznek, hogy csapást mérjenek az emberekre. Reméljük, ez valóban csak a múlt, és 2021 csupa jót hoz mindannyiunknak.

 

forrás: HVG tudomány  és Origó tudomány


Nyomtatás   E-mail