Az Impresszió témája a Magyar Nemzeti Levéltár karanténnaplói

Az Impresszióban Bálint Edina Schmidt Anikóval, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosával beszélget, a Magyar Nemzeti Levéltár karanténnaplói kapcsán. 

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára gyűjti a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket és naplókat, hogy a jövő generációi személyes élményeken keresztül is megismerhessék a pandémia egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait.


Miként változtatta meg életünket a koronavírus? Hogyan éljük meg a vészhelyzet uralta mindennapokat? A hétköznapi emberek beszámolói, naplói a legpontosabb forrásai lehetnek egy-egy időszak, jelentős történelmi esemény kortársi tapasztalásainak, és számos személyes részlettel gazdagítják ismereteinket az adott időszakról. A naplók további erénye, hogy a múlt egyidejű átélését rögzítik, míg az utólag készült visszaemlékezésekben már tükröződnek íróik későbbi tapasztalatai is.

slider pestis2
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogadja a karantén idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat. A beadott dokumentumok egy iratértékelési folyamatot követően a levéltár állományába kerülnek. A gyűjtés célja, hogy a most rögzített élmények a történelem részeként fennmaradjanak és kutathatóvá váljanak az utókor számára.


A felajánlásra szánt dokumentumokat elektronikus formában az alábbi e-mailre várják: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..


Nyomtatás   E-mail