Amatőr karmesterek vezényelhetik a BFZ-t a Beethoven- maratonon

Az amatőrök számára először meghirdetett karmesterpályázat győztesei fogják vezényelni a Budapesti Fesztiválzenekart 2020. február 2-án a Beethoven-maratonon a Müpában.

A verseny eredményeként a koncerten Beethoven VII. szimfóniájának előadásán Füzi Nóra korrepetitor az 1., Molnár András jogász a 2., Szabó Péter csellóművész a 3., Harkányi Árpád aneszteziológus pedig a 4. tétel alatt fogja dirigálni az együttest a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A kétfordulós pályázaton 117-en indultak, a második fordulóba tizenhárman jutottak tovább. Közülük választotta ki a háromtagú zsűri – Dubóczky Gergely, Cser Ádám és Vass András karmesterek – a négy befutót. Ebben a körben is nagyon színes volt a mezőny: a versenyzők között volt marketingigazgató, gyermekpszichológus, gépészmérnök, szerszámtervező mérnök, zongora és fuvola szakos zeneakadémista és pénzügyi szakember is. „Függetlenül attól, ki honnan érkezett, a Beethoven iránti rajongás közös pont volt” – mondta Dubóczky Gergely, a zsűri elnöke.

A négy győztesre a következő hónapokban egyéni mentorálás vár, hogy a zenekari próbára és a február 2-i koncertre a több mint 1500 fős Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége elé maximálisan felkészülve érkezzenek.

Az idei maraton középpontjában Ludwig van Beethoven zenéje áll születésének 250. évfordulója alkalmából. A maratoni napon a fellépők között lesz az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Pannon Filharmonikusok is. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei a zárókoncert mellett kamarakoncerttel is készülnek, és gyerekkoncert is színesíti a programot.

forrás: MTI

 


Nyomtatás   E-mail