Aj Vej-Vej a Turandot című Puccini operát rendezi Rómában

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.

Az előadás premierje március 25-én lesz a római operaházban. Az előadáson száz ember dolgozik, a darabot egymillió euróból (335 millió forintból) állítják színpadra. „Azért fogadtam el a Római Opera felkérését, mert a Turandot egy csodálatos, erőteljes és tragikus történet. Lehetővé teszi, hogy a népek közti háborúkról, a szabadságért folyó küzdelmekről beszéljek, amelyek újra és újra megismétlődnek a történelemben” – mondta el a 62 éves művész az Il Messaggero című római újságban megjelent nyilatkozatában.

A Turandot Aj Vej-vej személyes életében is különleges jelentéssel bír. Amikor 1987-ben New Yorkba emigrált Kínából, statisztaként dolgozott Franco Zeffirelli Metropolitan operaházban rendezett előadásában. „Akkoriban tényleg nagyon szegény voltam, és kerestem a helyemet a kulturális színtéren. Hihetetlen, hogy ez az opera visszatért az életembe” – mesélte a konceptuális művész.

„Úgy gondolom, a színház elvárja tőlem az opera új interpretációját. Azt várják, hogy az olyan témákat, mint a szerelem, hatalom, osztályharc, politikai foglyok, kortárs szemmel közvetítsem. A hatalom ugyanolyan fontos téma volt Puccini korában, mint ma… A világ manapság sok válsággal küzd. Gondolok például a hongkongi demonstrációkra, a klímaproblémákra vagy az éhezésre. De nem könnyű mindezeket bemutatni egy mai színházban. Bele kell illeszteni a zenébe, a hangokba, a kosztümökbe, a díszletekbe” – fogalmazott Aj Vej-vej.

forrás: MTI

 


Nyomtatás   E-mail