A világ legrégebbi szállodája Japánban várja látogatóit

A világ legrégebbi szállodája, a Nishiyama Onsen Keiunkan 2011-ben azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy már több, mint 1300 éve üzemel. A japán szállót Fujiwara Mahito építtette 705-ben, Jamanasi megyében, egy apró városban, Hayakawában.

Az évszázadok alatt rengeteg vendég megfordult itt, még szamurájok, császárok, később japán politikusok is megtisztelték az ősi wellness szállót, amely számos érdekességgel rendelkezik. Először is, nem véletlenül mondjuk a wellness jelzőt, hiszen a  Nishiyama Onsen Keiunkan meleg vizes források közelében épült fel, távol a nagyvárosok zajától. A jelenleg 100 szobás, 450 férőhelyes különleges épület nemcsak a világ legrégebbi szállója, de egyben a világ legrégebbi gazdasági társasága. Története összefügg azzal, hogy 1300 évvel ezelőtt, a Houshi Onsen termálfütdőjét biztosító forrás a felszínre tört. Ekkor alapította cégét és egyben a szállodát Taicho Daishi. A buddhista tanító úgy talált rá a forrásra, hogy álmában egy istenség szólt hozzá, és elárulta, hogy a közelben fakadó termál csodálatos hatással van a testre és a lélekre. A közeli település lakói nem tudtak a forrásról, ezért sokan közülük gyakran betegeskedtek. Taicho Daishi elárulta a falulakóknak, hol van a forrás, majd megparancsolta a tanítványainak, hogy építsenek fürdőt a termál közelébe. A ryokan szálloda egyik érdekessége, hogy sosem volt tulajdonosváltás, a mai napig az alapítók leszármazottai üzemeltetik a helyet, pontosan 52 generáció óta.

2

A ryokan egyébként tradicionális szálláshely tatami borítású szobával, ahol a földön futon matracon alszanak a vendégek. Van közös fürdő helyiség, külön férfi és női, ahol egy sámlin ülve lehet zuhanyozni, majd megmártózni a közös kis forróvizes medencében. A ryokan hotel már kevésbé tradicionális, de elegánsabb kivitelezésű szálláshely és nem feltétlen tatamis-futonmatracos.

6

A Nishiyama Onsen Keiunkan első nagy renoválás 1997-ben történt, ám a hotel továbbra is a régi, japán világot idézi. A vendégeknek le kell venniük a cipőiket az ajtóban, és mindenki kap hagyományos köntöst is. hotel minimalista dizájn szerint kialakított szobái és hagyományos tea ceremóniája mellett, a kertben kövekkel lampionokkal körbevett két szabadtéri fürdőt és a már említett ősrégi melegvizű forrást találják a látogatók, illetve, a szigorú tradíciók szerint őrzött és felszerelt fedett fürdőket. A szálló látogatóit frottírköntös helyett különleges yukata kimonóba öltöztetik.

5

A Houshi Onsen étterme messze földön híres, az étlapon a hagyományos japán konyha legfinomabb fogásai szerepelnek.

A céget ma Zengoro Hoshi, a 46. generáció tagja vezeti. A Houshi Onsen mottója rejtélyes üzenetet sugall: „Óvakodj a Tűztől, tanulj a Víztől, szövetkezz a Természettel!” Lehetséges, hogy aki megfejti a mottót, megérti azt is, hogyan lehet egy vállalkozást 1300 éven keresztül sikeresen működtetni!

7

A világ második legrégebbi szállodája egyékbént, a 718-ban épült Hōshi Ryokan-t, amelyet ugyanez a család üzemeltet, amelynek ősei annak idején az első utazókat fogadták. Itt jóval olcsóbb a szállás, míg a Houshi Onsenben 450 dollár egy éj, ebben a hotelben, éjszakánként csupán 86 dollárt kérnek. ;-)

 

forrás: feminaérdekes világKamaratravelojourneysofsangsahwa

 

 Nyomtatás   E-mail