A világ legrégebbi karácsonyi dalai

Ha a hagyományos karácsonyi énekekre gondolunk, szinte mindannyian a Kis karácsonyt, vagy a Csendes éjt idézzük fel. Ám bármennyire klasszikusak ezek a dalok, valójában nem is olyan régiek és határozottan nem olyan régiek, mint az első karácsonyi énekek. 

A keresztények Kr. u. 336 óta ünneplik a karácsonyt (állítólag ekkor ismerte el december 25-ét az egyház karácsonyként) a Hark 1300 évvel később, 1739-ben íródott, Joseph Mohr 1818-ban írta a „Csendes éj” szövegét, az „Away in Manger” pedig még később, 1882-ben jelent meg.

Akkor tehát, mit énekeltek az emberek ezek előtt a klasszikusok előtt? Az első zenei kompozíció, amelyet valaha a karácsonyi ünnephez társítottak, valószínűleg az „Angyalok himnusza” című darab volt, amelynek története egészen Kr. u. 129-ig nyúlik vissza. Egy római püspök azt hirdette, hogy az embereknek olyan dalr kellénekelniük, amely tiszteleg a Megváltó születése előtt.  A dal olyan régi, hogy a történészek nem tudják potnosan, hogy is hangzott, de a The New Daily szerint, biztosan ünnepkor énekelték. A katolikus egyház december 25-ét ismerte el hivatalosan karácsonyként, Kr. u. 336-ban, s akkoriban a keresztények himnuszokkal, nem pedig népi énekekkel fogadták az ünnepet. A himnuszok ünnepélyesebbek voltak, kifejezetten vallásos dalok, míg a népi dallamokat, zenével kísért táncnak tekintették. A 4. századi himnuszok közül a legkorábbi valószínűleg a „Jesus refulsit omnium” („Jézus, minden nép világossága”) volt, amelyet Poitier-i Szent Hilary írt a 4. században. 

Egy másik kora karácsonyi himnusz:” Code natus ex Pareints”(„Az atya szeretetéből született ”) Prudentius keresztény költő írta azt a latin költeményt, amely a 4. században is inspirálta ezt a dalt, de csak évszázadok múltán zenésítették meg. Ezeket a korai „énekeket” ma már nem ismerik, így nem is játsszák, de mindkettőt éneklik a karácsony körüli vallási szertartásokon.

Ami az ismertebb karácsonyi énekeket illeti, ezek évszázadokig még mindig nem jelentek meg. A „Barátságos vadállatok”, a Krisztus születésénél jelen lévő állatokról szóló ének, valószínűleg a 12. században származik Franciaországból. 500 évet ugorjunk előre az időben, amikor a világ megismeri az „Adeste Fideles” -t, majd pár évvel később, 1760 körül később terjedt el, az „Isten nyugalma, vidám uraim”

Most, amikor a mai fiatalok Bing Crosby és Frank Sinatra karácsonyi dalait réginek nevezik, mosolyoghatunk, hiszen hol vannak ezek korban a XII. századi dallamoktól.

 

forrás: The oldest carol song


Nyomtatás   E-mail