A világ legrégebbi könyvesboltjai

Az e-könyvek mintegy 3,2 milliárd dolláros könyvértékesítést szüntettek meg a hagyományos könyvpiacon, és sokan megjósolták a papír alapú könyvek eltűnését, valójában, jelenleg több könyvesbolt van a világon, mint 1930-ban. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 10 000 könyvesboltlétezik. Nézzünk most körbe a világ hat legrégebbi könyvesboltjában.

6. Argosy Books, amelyet 1925-ben alapított Lewis Cohen, New Yorkban. A még mindig működő, ma is családi tulajdonban lévő könyvesbolt, az Argosy Books igazi kincs azoknak az amerikai bibliofiloknak, akik kedvelik a ritka kiadásokatLegkorábbi otthona a manhattani könyves negyedben, a 4. sugárúton volt. Cohen úgy döntött, hogy The Argosy-nak hívja, hogy a telefonkönyvek első oldalain jelenjen meg. Az évek során az Argosy hűséges ügyfelei közé tartozott Benjamin Franklin, Jacqueline Kennedy és Bill Clinton elnök.

Argosy Books

Igazi irodalmi oázis, amely az Americana ritka kiadásaira, az amerikai történelem kincseire és orvosi szakkönyvek értékesítésére szakosodott. Ugyanakkor, az üdvözlőkártyáktól a New York Times Bestsellers első kiadásáig bármi megtalálható itt. Az Argosy-k 2012-ben komoly károkat szenvedtek, köszönhetően a Sandy hurrikán okozta rombolásnak. Az érintett épületek téglái átzuhantak a tetőn, és két emeletnyi amerikai kincset romboltak le, köztük Thomas Jefferson által aláírt kongresszusi iratokat. Egy évvel később az üzletet teljesen helyreállították. A történelem, a művészet és az irodalom hat emelete továbbra is elbűvöli New York-i helyieket és turistákat, akik gyorsan ügyfelekké válnak.

5. Morpurgo, amely 1860 júliusában nyitotta meg szerény kapuit. Vid Morpurgo ötlete volt, s a könyvesboltot Split városának, szülővárosának szánta. Vid Morpurgo egyfajta reneszánsz ember volt, számára természetes és fontos volt, hogy megalapította városának szellemi központját. Morpurgo nemcsak gyűjtött és értékesített szövegeket egész Európából, hanem napi megbeszéléseket tartott az üzletben, ahol a város értelmiségi krémje gyűlt össze, hogy megvitassák a régió aktualitásait. Morpurgo szellemi tere, a bolt barátságos légköre, beleértve az olvasótermet is, azért volt jelentős, mert Horvátországban akkor még nem voltak könyvtárak.

Morpurgo2

1862-ben Vid Morpurgo elindította az „Il Nazionale”, azaz, A nép című újságot, amely megalapozta Dalmacia régiójának irodalmi értékmegőrzését. Az évek során Morpurgo lenyűgöző irodalmi beszállítói hálózatot épített ki, amelynek mintegy 70 százaléka külföldi volt. 1918-ra Morpurgónak 406 külföldi beszállítója volt. Abban az évben megkezdte a London és az Egyesült Államok által szállított angol szövegek értékesítését az olasz, francia, kelet-európai, bécsi és németországi könyvválaszték mellett. Vid Morpurgo 1911-es halála után néhány családtag vette át könyvesboltjának vezetését, ám az üzletet 1947-ben a szovjetek lefoglalták. Miután Horvátország függetlenedett a kommunista államtól, a könyvesboltot ismét privatizálták, és Luka Botic néven állt. 2017-ben az üzlet sajnos bezárásra kényszerült, s ezt a döntést a város irodalom kedvelői mélyen meggyászolták.

Morpurgo

4. A Librairie Galignani az Egyesült Királyságon kívüli európai ország legrégebbi angol könyvesboltja, amelyet a Galignani család indított 1801-ben, kiadói birodalmának részeként. A könyvesbolt a Rrue Vivienne kiadójának kibővítése volt. Gazdag belső enteriör jellemzi, angol nyelvű szolgáltatásaipedig sok amerikai és angol emigránst, valamint Párizs értelmiségét és művészeit is vonzották. 

Librairie Galignani

Az irodalmi elit az üzlet két tárgyalójának egyikében rendszeresen találkozott. Később, a Galignani család napilapot kezdett kiadni, amely még nagyobb forgalmat hozott könyvesboltjukba. 1856-ban a boltot jelenlegi helyére költöztették, a rue de Rivoli-ra, s most a Louver Múzeum és a La Place de la Concorde között található.

3. A Hatchards 1797-es alapításával,az Egyesült Királyság legrégebbi könyvesboltja. A John Hatchard üzletember által London híres Piccadilly útján alapított könyvesbolt két helyszínt és számos tulajdonosváltást élt túl. Hatchard könyve egy kicsi, ám tiszteletteljes könyvgyűjteményből nőtt ki, amelyet egy jól ismert, 18. századi könyvárusító, Simon Vandenbergh állított össze. A brit és külföldi szakirodalom széles skáláját kínálta, a klasszikusoktól a modern bestsellerekig.

hatchard

A hatalmas választéknak köszönhetően, a Hatchards azon kevés brit intézmények egyike, amelyet az Egyesült Királyság jogdíj előnyben részesít. Több, mint két évszázadon át a Hatchards virágzó értékesítést folytatott London egyik leghíresebb utcáján. Csak egyszer költözött el, új állandó helyére, a 187-es Piccadilly útra. 1956-ban a könyvesboltot William Collins&Sons vásárolta meg. Később, a Pentos néven ismert irodalmi kereskedő vásárolta meg 1991-ben, a Pentost pedig, a Waterstones vette meg. 2014-ben a Hatchards megnyitotta a második üzletét, a St. Pancras International-t. Az eredeti boltnál valamivel kisebb új üzlet, a Fortnum és Mason szomszédságában található.

2. A Morva könyvesbolt, a történelmi Pennsylvania Betlehem központjában található. Ez az Egyesült Államok legrégebbi, folyamatosan működő könyvesboltja. 1745-ben Samuel Powellt, az egyház Crown Inn tulajdonosát kinevezték az egyház új könyvesboltjának vezetésére. Bár a bolt eleinte csak vallási szövegeket árult, gyorsan kibővült a világi szövegek értékesítésével is, az egyháznak ugyanis kiadói épülete is volt Betlehemben. A könyvesbolt 1871-ben költözött erre a helyre. Amikor a könyvesboltot a Morva Főiskola megszerezte, átköltözött néhány háztömbnyire a kiadói központtól a Fő utcába. A morvák (régi magyar nevükön marótok) szláv népcsoport, Csehországban jól behatárolhatóan körülbelül 22 300 km² területen alkotnak többséget. 

Moravian book shop

A könyvesbolt csillag szimbólumát, egy németországi gyár adományozta 2013-ban. A csillag 6 láb magas és 26 pontot tartalmaz, így ez a régió legismertebb szimbóluma is. Míg a főiskola továbbra is a morva könyvesbolt tulajdonosa, a közelmúltban átadta a vezetést a Barnes & Noble-nek, az Egyesült Államok egyik legnagyobb könyvesbolt-láncának. Ez a lépés némi vitát váltott ki a helyiek körében, akik úgy vélik, hogy a könyvesbolt így már nem marad hű a történelméhez. 

1. A Bertrand könyvesbolt Lisszabon szívében található Portugália, a Bertrand könyvesbolt, más néven Livraria Bertrand. Pedro Faure portugál látnok nyitotta meg 1732-ben, de később eladta az üzletet a Bertrand testvéreknek.  Bertrand a világ legrégebbi könyvesboltja címet viseli a Guinness-rekordok könyvében, ám ma a Bertrand egy jól bevált könyvesbolt-lánc Portugáliában. Az üzlet kis boltként indult Rua Direito do Loreto szívében. Különleges belsőépítészete és a világi irodalom hatalmas gyűjteménye idevonzotta Portugália legkiemelkedőbb szerzőit, mint Alexandre Herculano, Eca de Queiros és Oliveira Martins.

Bertrand Bookstore

1755-ben a Bertrand könyvesbolt eredeti helyét, az egész Lisszabont letaroló földrengés rombolta le,  ám Faure veje újból megnyitotta az üzletet a második helyén, a Capela de Nossa Senhora das Necessidades épületében, „Senhor Jesus da Boa Morte” -nál. Faure veje, Pierre Bertrand francia könyvkereskedő volt, akivel Faure üzleti partnerséget kötött, mielőtt Bertrand feleségül vette Faure lányát. A földrengés előtt Bertrand testvére csatlakozott az üzlethez, és ő volt a tulajdonos, aki az üzletet a második helyén vezette. Tizennyolc évvel a könyvesbolt újbóli létrehozása után a Bertrand testvérek ismét Rua Garrettbe költöztették, ahol ma is áll és működik.

 forrás: Oldest bookstores


Nyomtatás   E-mail