A világ híres operaházai

Az Operaházak a legfontosabb kulturális intézmények közé tartoznak, ugyanakkor népszerű turisztikai látványosságok is. Gyakran történelmi, építészeti csodák, amelyeket nemcsak szépségükért érdemes meglátogatni, hanem azért is, mert sok dolgot mesélnek elmúlt időkről.

 

The Metropolitan Opera, New York City, USA

Az 1880-ban megnyitott opera a Lincoln Centerben található, ahol a New York-i Filharmónia, a New York-i Balett, könyvtár és két színház is helyet kapott. Az intézmény nemcsak klasszikus előadásairól ismert, de innovatív és kísérleti alkotásokról is. A MET Észak-Amerika legfontosabb klasszikus zenei központja.

nymet1

A Metropolitan Opera környékén naponta vezetett túrákon vehetünk részt a Lincoln Center környékén, amelyeken megismerkedhetünk az amerikai kortárs művészettel, és bepillantást kaphatunk New York, az innovációs és a kultúra fővárosának mozgalmas életébe.

nymet3


Prágai Állami Operaház, Csehország

Az intézmény sok változáson ment keresztül 1888-as megnyitója óta. Először Új Német Színházként működött, s csak később, 1992-ben alakították át operaházzá. Maga az épület azonban Prága gyönyörű és történelmi városának egyik legemlékezetesebb műemléke.

cseho5

A Prágai Operaházban különféle koncerteket, balett, és opera előadásokat tartanak szeptembertől júniusig. Nincs hivatalos öltözködési szabály, ezért könnyebben hozzáférhető a turisták számára is.

cseho1

Sydney Operaház, Ausztrália

A kontinens legismertebb szimbóluma megjelenik szinte minden Sydney-t ábrázoló képeslapon, brossúrán. Az 1973-ban elkészült épület a késő modern építészet remekműve. Az expresszionista fehér kagyló vonzza a turistákat, akik szeretnék tudni, mi t rejt az épület. Számos kulturális rendezvény és kiállítás helyszíne, amelyekek még vonzóbbá teszik, mint turisztikai attrakciót.

ausztrálo1

Az Operaház a mindig pezsgő Sydney ikonikus épülete, Ausztrália egyik fontos kulturális központja. A Sydney-i Operaház valóban a legkülönbözőbb szórakozási lehetőségeket kínálja, amelyek messze túlmutatnak egy klasszikus zenei központon. A különféle fesztiválok mellett, izgalmas show műsorok is várják a látogatókat.

ausztrálo2

Teatro di San Carlo, Nápoly, Olaszország

Az 1737-ben megnyílt színház, a világ legrégebbi működő operaháza, és a La Scala előtt ez volt a legfontosabb is. A világ legrégebbi nézőterével rendelkezik – a patkó alakú nézőtér kiváló akusztikai adottságairól is ismert. Gioachino Rossini más művészek mellett, itt mutatta be leghíresebb operáit.

nápolyio1

A turisták nemcsak meglátogathatják az operaházat, de vezetett túrák segítségével, felfedezhetik annak színpadát, a Royal box-ot és a pazar termeket. A San Carlo Teatro Multimédia Múzeumában pedig, a látogatók megismerhetik az épület és az opera történetét.

nápolyio2

Teatro Colón, Buenos Aires, Argentína

Sokak szerint, az eddig említett négy színházzal együtt, a világ legjobb akusztikájával rendelkező operaháza. Rengeteg építész dolgozott együtt a tervezésben, ezért a legkülönfélébb stílusokkal és hatásokkal rendelkezik. Híres világhírű művészeiről és remek előadásairól is.

argentíno4

A látogatók számíthatnak szervezett túrák, séták során, megismerhetik az operaház titkos zugait, gyönyörű belső tereit, szobrait, és ellátogathatnak a színpad körüli terekbe, amely varázslatos légkört áraszt.

argentíno1

A Bolsoj, Moszkva, Oroszország

Oroszország legfontosabb kulturális helyszíne, amely túlélte a háborúkat, forradalmakat, tűzvészeket és még sok minden mást. A pazar építészet és a belső terek elmúlt idők dicsőségéről mesélnek, a világ leghíresebb balett, és opera előadásairól. A színház elsőként mutatta be olyan kiváló zeneszerzők műveit mint Csajkovszkij, Muszorgszkij, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Sosztakovics.

bolsoj4

A látogatók itt is kérhetnek vezetett túrát, angol és orosz nyelven, s felfedezhetik a Bolsoj titkos történeteit, a gazdagon díszített termeket, a színpadokat és a különféle jelmez-, fénykép- és festménygyűjteményeket.

bolsoj2

A Királyi Operaház, London, Anglia

A Covent Gardennél két elődje is állt, mielőtt a jelenlegit a 18. században megnyitották. Händel például nagyon szerette, számos művét kifejezetten a Királyi Operaház számára komponálta. Ma a világ leghíresebb és legfontosabb operaházai közé tartozik, egyúttal, London egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja!

londonio4

Vezetett túrák, jelmezkiállítások, a kulisszák mögé való belépés lehetősége itt is rendelkezésre áll, és emellett a látogatók vacsorázhatnak vagy ihatnak egy pohár finom bort az operaház lenyűgöző üvegteteje alatt található bárjában és éttermében.

londonio3

Bécsi Állami Operaház, Bécs, Ausztria

A város szívében található 19. századi épület kívül-belül lenyűgöző. A megnyitón Mozart premierje, Don Giovanni hangzott fel, amelyen részt vett Franz Josef császár és Erzsébet császárné, Sissi. Száz évvel később Gustav Mahler zeneszerző itt dolgozott karmesterként. A Bécsi Operaház ma a világ legelismertebb operái közé tartozik.

bécsio5

A túrákon a látogatók megcsodálhatják a valóban csodálatos belső tereket és a fényűző dekorációt. A túrákat a legkülönbözőbb nyelveken tartják, sőt, néhány terem bérelhető is egynapos rendezvényre.

bécsio2

Párizsi Opera, Párizs, Franciaország

Franciaország legfontosabb Operaházát XIV Lajos alapította 1669-ben. Az impozáns épület, a nagy zenekar és a lenyűgöző előadások azonban hatalmas költségvetéssel működik, amely éves szinten eléri a 200 millió eurót! A élmény azonban felejthetetlen, aki egyszer járt itt, újból vissza akar térni, hogy ismét átélhesse mindezt.

párizsio5

A látogatók felfedezhetik az Operaház építészeti remekművet, és megcsodálhatják annak összetett, pazar díszítését.

párizsio2

La Scala, Milánó, Olaszország

Az 1778-ban megnyitott operaházat a kor legnagyobb olasz mesterek tervezték és építették, s az egyik leghíresebb épület a világon. Közönsége olyan zeneszerzők művei premierjének tanúja volt, mint Salieri, Rossini, Verdi, Donizetti, Bellini, Puccini, Stockhausen és még sokan mások. Múzeumában festmények, jelmezek és vázlatok gyűjteménye található, bemutatva az opera izgalmas történetét.

scalao8

A La Scala, a múzeum és a színpadok is nyitva állnak a turisták számára. A vezetett túrák lehetővé teszik, hogy bepillanthassunk a zenetörténet és kultúra e gyönyörű központjának kulisszái mögé.

scalao2

 forrás: A 10 leghíresebb operaház


Nyomtatás   E-mail