A quokka a világ egyik legaranyosabb állata

A quokka, (kvokka) vagy kurtafarkú kenguru, a világ egyik legaranyosabb állata, bár Európában nem nagyon hallottunk róla, ugyanis csak Ausztrália délnyugati részén találhatók meg, itt körülbelül 20 000 egyed él a vadonban. A kvokka körülbelül akkora, mint egy macska vagy nyúl, hosszú, sovány farokkal, amely miatt néha patkánynak hiszik szegényt. De ha egyszer meglátjuk nagy fekete orrát és folyton mosolygós pofiját, rögtön felderülünk.

 

A kvokkák valójában szorosan kapcsolódnak Ausztrália híres állatához, a kenguruhoz, hiszen csakúgy, mint a kenguruk, erszényesek, ami azt jelenti, hogy emlősök, akik a kis bőrzsebben hordozzák és ápolják az újszülött kvokkát

A kenguruhoz hasonlóan a kvokkáknak is erős hátsó lábuk van, hogy növényzetben és vastag fűben is jól tudjanak ugrani. A kvokkák Ausztrália délnyugati részének egy kis sarkában élnek, és ott is többnyire az ausztráliai partok közelében található két szigeten találhatók - a Rottnest-szigeten és a Kopasz-szigeten. Ott nem kell aggódniuk a ragadozók miatt, mint például a macskák és a rókák, amelyek miatt egyébként elég ritkák más tájakon, a szárazföldön. 

A kvokkák szeretnek édesvíz és mocsarak közelében élni, de más tájakon is megélnek, amennyiben árnyékot, rengeteg füvet és levelet találnak. A kvokkak, különösen a Rottnest-szigeten lévők, nem félnek az emberektől. Sőt, a helyiek nem is feltétlenül kedvelik őket, ugyanis rendszeresen látogatnak kávézókat és kempingeket, egy kis elemózsia miatt. Sajnos az emberi táplálék nem jó ezeknek az erszényeseknek, ezért szigorú szabályok tiltják az etetésüket. Ivóvízük nagy részét a levelek és a fűfélék fogyasztásából nyerik, ami segít nekik túlélni Ausztrália gyakran nagyon száraz időjárását. Egy kvokka akár hónapokig is életben maradhat anélkül, hogy friss vizet inna.

A kvokkák nappal árnyékban alszanak, éjszaka pedig, amikor hűvösebb van, felélednek. Alagutakat készítenek a magas fűben, így gyorsan mozoghatnak, anélkül, hogy látnák őket, és felmászhatnak a fákra, hogy olyan ételeket keressenek, amik nekik létfontosságú, mint a levelek és gyümölcsök.

A kvokka különlegesen kedves megjelenése, folyton mosolygó szájának köszönhető, de valószínű, hogy a kutyákhoz hasonlóan, amikor felforrósodik, akkor így hűti le magát, ám ez úgy tűnhet, hogy a kvokka nagyokat mosolyog. Bármi is az oka, ennek a mosolynak nehéz ellenállni!

forrás: Fun Facts about cute animals


Nyomtatás   E-mail