A Magyar Zene Háza a Szigeten

A Magyar Zene Háza a Szigeten

Idén már a https://szigetfestival.com/hu/'); return false;">SZIGET Fesztivál egész ideje alatt képviselteti magát klasszikusokkal, operával, jazzel és kortárs zenével a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad. Augusztus 7. és 13. között a napi programot a kórusok indítják, bemutatkozik a Superar program, amely hátrányos helyzetű gyerekek számára teszi lehetővé, hogy ingyenesen vehessenek részt zenei oktatási programokon. Eljön a berlini MGV Walhalla zum Seidlwirt, a nyolctagú Octovoice Énekegyüttes, az idén tízéves Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus, és a szintén jubileumát ünneplő a cappella formáció, a Jazzation. A fesztivál első három napján hat órától karmesterként is kipróbálhatod magad a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével. A további napokon pedig a Magyar Zene Háza interaktív, Zenéljünk együtt! programjai során tapasztalhatjuk meg a közös zenélés élményét. A kifejezetten a SZIGET-re összeállt, fiatal nemzetközi szimfonikus zenekar három koncertet ad, a Szent Efrém Férfikar Wings című műsorát hozza. Az operaprodukciót a Philipp György vezette, hivatásos énekesekből álló Á la c’ARTe független, kreatív zenei társulásszolgáltatja. A CineConcertek alkalmával a francia Radiomentale két produkciója Hitchcock-filmekkel érkezik, egy estére magukkal hozzák a szintén francia NFL3 improvizációs hangszeres csoportot, négy estén pedig közel százéves magyar mozgóképeket láthatunk Darvas Ferenc és fia, Darvas Kristóf zongorakíséretével. Az esti sávban az elmúlt évekhez hasonlóan a jazz kap főszerepet. Érkezik a Sárik Péter Trió, Romhányi Áron és Szendőfi Péter, valamint az ifjú szegedi rézfúvós csapat, a Suncity Brass. Koncertet ad az idei Jazz Showcase-győztes Nagy Emma Quintet és a temesvári Jazzy BIT is, továbbá bemutatkozik a fiatal, improvizációt kedvelő francia-szíriai zeneszerző-fuvolista-énekesnő, Naïssam Jalal és együttese.

Az új zenei ismeretterjesztő intézmény közösségi és saját élményeken keresztül ismerteti meg bárkivel a zene és a zenélés örömét, amelyet már a SZIGET Fesztiválon kialakított helyszínen is megtapasztalhatnak az érdeklődők.

Augusztus 7-én, 8-án és 9-én minden nap 18:00-tól zajlik a Conduct me!nevű program, ahol bárki kipróbálhatja magát karmesterként is a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével.

A Magyar Zene Háza interaktív programsorozata, a Zenéljünk együtt! Avagy Let’s play music augusztus 10-től 13-ig minden napra tartogat valami különlegességet.

Augusztus 10-én élménydobolás: közös zenélés autentikus ütőshangszerekkel

Az élménydobolás egy igazi közösségi élmény. A program során minden résztvevő kap egy saját dobot, majd szórakoztató ritmusjátékokon, improvizáción keresztül megtapasztalhatja a csapat a közös zenélés örömét. A játékban zenei képzettségtől függetlenül bárki be tud kapcsolódni.

Augusztus 11-én vasárnap Boomwackers: élő xilofon, közös zenélés hangolt csövekkel

A program során hangolt műanyag csöveken zenélnek a résztvevők, egyfajta élő xilofont alkotnak az újdonsült zenészek. Egyszerű ritmusjátékok után ismert dallamokat játszanak el a különböző hangzású csöveken a résztvevők

Augusztus 13-én kedd Kreatív zenei gyakorlatok

A kreatív zenei játékok a résztvevők teremtő fantáziáját, kreativitását hozzák felszínre. Ütős és fúvós hangkeltő eszközökön végzett gyakorlatokkal a résztvevők megtanulják megszólaltatni a hangszereket, majd ritmikus gyakorlatok segítségével a foglalkozás végére szinte egy rögtönzött zenekarként közösen muzsikálhatnak.

(forrás: papageno.hu)