A fiatal Mozartot ábrázoló festményt árvereznek el Párizsban

A fiatal Wolfgang Amadeus Mozart egy ritka, „nagyon valósághű” portréját árverezik el Párizsban november 27-én – jelentette be a Christie's aukciósház.

A Giambettino Cignaroli veronai festőnek tulajdonított kép a zeneszerző életében, 1770 januárjában készült, azután, hogy a csodagyerek Mozart óriási sikerű orgonakoncertet adott Veronában. A festmény 13 évesen, egy csembaló előtt ülve, komoly arcot öltve, erősen a szemlélő szemébe nézve, élénkpiros kabátban, fehér parókában ábrázolja Mozartot. Az aukciósház szerint a kép „nagy intelligenciát sugároz, nagyon valósághű, és egy varázslatos pillanatot örökít meg a zeneszerző pályafutásában”. Míg általában a festő neve vonzza a vevőket, ebben az esetben az ábrázolt „téma”, Mozart személye keltheti fel inkább az érdeklődést – jegyezte meg a Christie's illetékes becsüse, Astrid Centner. Amúgy – mint azt az aukciósház elismeri – nem is bizonyított, hogy a mű tényleg Cignaroli munkája.

Mozart 1

A gyermek Mozartról nagyon kevés olyan portré létezik, amely a zeneszerző életében készült, és a most árverésre kerülő mű valószínűleg az utolsó, amely még magángyűjteményben van. A gyermek Mozart két legismertebb ábrázolása egy, a párizsi Carnavalet várostörténeti múzeumban található rajz: ezen a csodagyerek hétévesen, családja körében látható egy zongoránál. A másik egy őt hatévesen bemutató, Pietro Antonio Lorenzoni Ausztriában élő olasz alkotónak tulajdonított festmény a salzburgi Mozarteumban.

mozart 2

A most kalapács alá kerülő festményben az is rendkívüli az aukciósház szakértője szerint, hogy nagyon pontosan ismertek keletkezésének körülményei, ami ritka a művészettörténetben. Wolfgang Amadeus Mozart apja, Leopold Mozart ugyanis egy levélben részletesen beszámol feleségének a kép megrendeléséről, és ebből kiderül a festmény keletkezésének pontos dátuma: 1770. január 6–7. A levél szerint Velence főadószedője, Pietro Lugati rendelte meg a festményt, amelyhez a fiatal muzsikus ezen a két napon ült modellt.

Astrid Centner szerint a festmény izgalmas rejtélye a csembalón lévő partitúra. Egyes zenekutatók szerint Baldassare Galuppi velencei zeneszerző egy műve lehet, mások úgy vélik, hogy talán magának Mozartnak egy eltűnt kompozíciója. A festmény a nagy francia-svájci zongoraművész, karmester és zenetanár, az 1962-ben elhunyt Alfred Cortot hagyatékából származik. Az aukciósház egymillió euró körüli árat remél az ifjú Mozart ritka portréjáért.

forrás: MTI

 


Nyomtatás   E-mail