A bécsi Opera először mutatja be női szerző művét

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában – olvasható a Guardian oldalán.

Olga Neuwirth Orlando című operáját, amely Virginia Woolf eredetijén alapul, december 8-án mutatják be. Az opera címszerepét Kate Lindsey énekli. A Bécsi Állami Operaház 150 éves története során sok mindent megért már: szupersztárok debütálását, botrányokat, zenetörténeti jelentőségű premiereket. Azt azonban még nem, hogy női zeneszerző operája kerüljön színpadra.

Szeretném felrázni picit ezt a régivágású, gyönyörű, varázslatos helyet” – mondta az 51 éves osztrák zeneszerző.

Virginia Woolf regénye az első angol nyelvű transzregény, központi témája a nemi orientáció rugalmassága. „Nemcsak a genderről szól, hanem minden bináris rendszerről. Orlando kivételes ember, aki minden dualitást megkérdőjelez, és a »köztiséget« keresi az életben és a művészetekben.”

Az opera viszonylag konzervatív műfaj, de az utóbbi években születtek modern felfogást képviselő alkotások. Ilyen volt, amikor 2016-ban a New York-i Metropolitanben bemutatták Kaija Saariaho L’amour de loin című operáját. A Magyar Állami Operaháznak is volt már női szerzője: 2016-ban Varga Judit Szerelem című alkotása került párbaRautavaara Bányájával.

forrás: Fidelio 

 


Nyomtatás   E-mail