A 26. Szarajevói Filmfesztivált idén online rendezik meg

Online rendezik meg idén a 26. Szarajevói Filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt – közölték a szervezők, akik a helyi közegészségügyi hatóságok ajánlása alapján hozták ezt a döntést.

 

Az első filmfesztivált még a város ostroma alatt rendezték meg, s 1995-ben még csak 37 filmet mutattak be (tavaly már 270-et) de fontos volt számukra a fesztivál, mert így akarták megmutatni, hogy a kultúra még háborús időkben is összetartó erő.

A Szarajevói Filmfesztivál azóta Európa egyik legnagyobb filmes megmérettetésévé vált, Oscar-kvalifikáló státusszal is rendelkezik, így a győztes kisfilmek az Amerikai Filmakadémia díjának jelöltjei közé is bekerülhetnek.

Idén 4 versenyszekcióban (nagyjátékfilm, dokumentumfilm, rövid- és diákfilm) összesen 49 film, köztük négy magyar, Almási Tamás Tititá, Nagy Dénes Seb, Hörcher Gábor Drifter, valamint Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotása versenyez a Szarajevó Szíve elnevezésű rangos díjért, amelyet korábban még sosem nyert el magyar film. versenyez a Szarajevó Szíve díjakért augusztus 14. és 21. között. A vetítéseken 29 világ-, 6 nemzetközi, 2 európai, 11 régiós és egy bosznia-hercegovinai premierre kerül sor. A rendezvényt a szervezők a vírushelyzetre tekintettel különös óvintézkedések mellett, de a hagyományos formájában tartják meg.

Az augusztus 14. és 21. között megtartandó fesztivál teljes egészében a világhálón lesz, a közönség számára a www.ondemand.sff.ba honlapon lesz elérhető, ahol a filmbemutatók mellett virtuálisan részt vehetnek a filmkészítőkkel készülő interjúkon is. A fesztivál Heart of Sarajevo elnevezésű díjaiért 49 film versenyez négy kategóriában: egészestés játékfilm, dokumentumfilm, rövidfilm és diákok készítette film.

A zsűri elnöke Michel Hazanavicius lesz, tagjai között mások között ott van Carlo Chatria, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója, Jadranka Bokic színésznő és Srdan Golubovic rendező.

A térség legnagyobb filmes mustrájára, pontosabban a diákszekció versenyébe, bejutott Baranyi Benő (rendező) és Dobray Máté (operatőr) Anja című diplomamunkája.

Az Anja című kisjátékfilm főszereplője Levente, a fiatal orvostanhallgató, aki egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát, azonban az egyik frissen szült roma nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. A megtörtént esetet feldolgozó alkotás írója és rendezője Baranyi Benő, társírói Gönye László és Kungl Zsigmond, operatőre Dobray Máté, vágója Kis André, zeneszerzője Hodován Milán, producerei Pék Csaba és Bosnyák Miklós voltak. A főbb szerepekben Major Erik, Jakab Klaudia, Kovács Frigyes, Oláhné Vidák Jolán és Pápai Rómeó látható.

 

 

forrás: https://deszkavizio.hu/anja-magyar-kisjatekfilm-a-26-szarajevoi-filmfesztivalon/


Nyomtatás   E-mail