50 éves a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara

Néhány napja ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara, amelyet először irányít női művészeti vezető, Marin Alsop amerikai karmester.

Marin Alsop 1

Alsop szeptemberben kezdte meg a munkát a világ komolyzenei fővárosának tartott Bécsben, ahol Cornelius Meisertől vette át a karmesteri pálcát a szimfonikus zenekarban. A 63 éves amerikai dirigenst, aki korábban a Baltimore-i Szimfonikus Zenekar, majd a Sao Paoló-i Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatójaként elismerést vívott ki, Bécsben is meleg fogadtatásban részesítették. Korábban arról beszélt: megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lett az első női karmester a bécsi zenekar élén, „de azért megdöbbentő, hogy még ebben az évben, évszázadban és itt is első nő lehet valaki”.

A New York-i születésű Alsop, aki Leonard Bernstein tanítványa volt, szenvedélyes, de józan vezénylési stílust képvisel, nagy hangsúlyt fektet a fiatalok számára szervezett zenekari programokra. Világszerte a karmestereknek csupán négy százaléka nő, és ez a helyezet Bécsre is jellemző. A Bécsi Filharmonikusok, amelynek híres újévi koncertjét a világ több mint 90 országában közvetítik, csak 1997-től kezdett hivatalosan női zenészeket alkalmazni. Közben a zenekarban már 26 éve hárfázott Lelkes Anna, ám ezt sohasem ismerték el, és a felvételeken is csak a keze látszódhatott. A zenekarban még ma is nagyon kevés a női zenész.

Marin Alsop amerikai karmester

A bécsi zeneiskolák növendékeinek több mint fele nő, de a karmesterképzéseken továbbra is csak ritkán akadnak női hallgatók. Alsop sem tagadta, hogy a koncertszervezők eleinte azért keresték meg, mert a neve alapján azt gondolták, hogy férfi. A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara azonban nem véletlenül, hanem nagy lelkesedéssel karolta fel a zenekar igazgatója, Christoph Becher javaslatát, hogy Alsopot hívják meg zenei igazgatónak.

Patricio Canete-Schreger, Bécs kulturális hivatalának zenei vezetője szerint Alsop jelenléte segít a változás felgyorsításában. Mint megjegyezte: a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem élére 200 év után most került először női vezető, és az egyetem karmesteri programjában is igyekszik hangsúlyt fektetni a sokszínűségre.

forrás: MTI

 

 


Nyomtatás   E-mail