139 éve született Bartók Béla

139 éve született Bartók Béla Viktor János, zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.
 
A pozsonyi gimnazista-évek után 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolata alakult ki.
 
Bartók egyszerre volt népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző. Egyedi zenei stílusa a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözetéből alakult ki.
 
Legismertebb művei A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin.
A háború miatt Bartók 1940-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba költözött. 1940-ben a Columbia Egyetemen kapott állást. 1943. januárban volt az utolsó nyilvános koncertje.
 
1944-ben írta meg Yehudi Menuhin számára a Hegedû-szólószonátáját.
 
1945-ben, élete utolsó évében Brácsaversenyén dolgozott, azonban már nem tudta befejezni. Az elkészült vázlatok alapján elõször Serly Tibor állította össze és hangszerelte meg a mûvet. Késõbb fia Bartók Péter és munkatársa Nelson Dellamaggiore készítette el a mû felülvizsgált kiadását.
Bartók 1945. szeptemberében leukémiában hunyt el.

Nyomtatás   E-mail