Újranyit a Skanzen e hét szombattól

A szabadtéri múzeum egyelőre csak sétálójeggyel lesz látogatható a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával.

 

A megszokott nyitvatartási időszakban keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között várja újra a látogatókat a szentendrei Skanzen, amely szombaton nyitja meg újra a kapuit. Az épületek egyelőre zárva tartanak, egyes épületbelsők viszont megtekinthetőek lesznek.

1972-ben alakult meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendrén, a Sztaravoda-patak völgyében, egy 46 hektáros területen. Európában egyedülálló módon, az országos szabadtéri múzeum megalapításával párhuzamosan Magyarországon kialakult a vidéki regionális skanzenek hálózata is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi pítészetétlakáskultúrájátgazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban.

A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozza elő, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, un. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrálisközösségi ésgazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek.

A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják. Az eredetileg tervezett 9 tájegység: Észak-Magyarországi falu, Felföldi mezőváros, Felső-Tiszavidék, Közép-Tiszavidék, Alföld, Dél-Dunántúl, Bakony-Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld – felépülte után a múzeum hazánk 18-19. századinépi építészeti hagyományáttörténeti örökségként őrzi meg.

A látogatók szombattól sétálhatnak a tájegységekben, az utcákon, az épületek között, az udvarokban, portákon, kikapcsolódhatnak a múzeum 60 hektáros parkjában. Szombattól a múzeum boltjai, vendéglátóhelyei is nyitva lesznek, bicikli, kisszekér és roller is bérelhető lesz a bejárati épületben.

A látogatók csak a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával léphetnek a Skanzen területére. Kötelező a másfél méteres távolságtartás a nem egy háztartásban élők között, zárt térbe pedig csak védőmaszkkal szabad belépni. A biztonság érdekében javasolják az online jegyvásárlást, a zárt terekben (bejárati épület, mosdó) pedig maximalizálják a belépők számát. A múzeum munkatársai rendszeresen fertőtlenítik és takarítják majd a mosdókat.

A múzeum előre bejelentett, csoportos látogatókat egyelőre nem fogad, és rendezvényeket sem tart előreláthatólag augusztus 15-ig.

 Mit jelent aSétálójegy?

- Házaink, épületeink egyelőre zárva lesznek. Egyes épületbelsők megtekinthetők, de belépni egyelőre nem lehet.

- Sétálhatunk viszont a tájegységekben, az utcákon, az épületek kívülről megtekinthetők, az udvarokba, portákba bemehetnek a látogathatók. Kikapcsolódhatunk a múzeum 60 hektáros parkjában, természetesen a házirendünk kereteit betartva.

  • Ingyenes belépésre jogosultak: 14 év alattiak, 70 év felettiek, illetve azok a látogatók, akik normál és rendezvényes napokon eddig is ingyenesen léphettek be a Skanzen területére.

 

forrás: MTI/I love Dunakanyar

 


Nyomtatás   E-mail