Új kortárs gyűjtemény a bécsi Albertinában

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/kunst/2020635-Sammlung-Jablonka-geht-an-die-Albertina.html

A bécsi Albertina alapítványának adományozza több mint 400 darabos gyűjteményét Rafael Jablonka német műkereskedő, galériatulajdonos és kurátor. Az 1980-as évek amerikai és német művészetének darabjait magában foglaló átfogó gyűjteményt a képtárhoz kapcsolódó egyik alapítvány kapja.

A tervek szerint már 2020-ban több kiállításon is bemutatják a közönségnek a műveket. „Bécs számára a gyűjtemény művészettörténetileg nagyon fontos” – mondta el Klaus Albrecht Schröder, az Albertina igazgatója. Jablonka, aki 2017-ben bezárta galériáit Németországban, nem Köln, Varsó vagy Nürnberg, hanem Bécs mellett döntött, hogy ott alakítsa ki a Rafael és Teresa Jablonka Alapítvány telephelyét.

A műveket Európa különböző pontjaiból az egykori Essl Múzeumba, Klosterneuburgba szállítják, ahol ötmillió eurós befektetéssel egy új központi raktárat hoznak létre az Albertina 1945 utáni műalkotásai számára. „A legjobb múzeumot akartam azon művészek számára, akik reményeim szerint 30–50 év múlva ugyanolyan fontosak lesznek az emberek számára, mint most Picasso” – mondta Jablonka.

A gyűjteményben Araki Nobijosi japán fotográfus 240 műve mellett megtalálhatóak többek között Mike Kelley, Philip Taaffe, Roni Horn, Francesco Clemente, Richard Deacon, Damien Hirst, Richard Avedon és Andreas Slominski alkotásai.

Az Albertina eddig 7000 darabos kortárs gyűjteménnyel rendelkezett. A gyarapodásnak köszönhetően mozgalmas 2020 elé néz az intézmény. Bemutat egy 1945 és 1980 közötti időszakot átölelő kiállítást, nyáron Francesco Clemente, majd Araki Nobijosi alkotásaiból nyílik tárlat. Ősszel retrospektív Modigliani-kiállítás lesz, majd októberben egy nagyszabású tárlat mutatja be a Jablonka-gyűjteményt.

 (fidelio.hu)


Nyomtatás   E-mail