Újévi népszokások a Magyar Nemzeti Galériában

Újévi babonákat és népszokásokat idéz fel gyűjteményével a Magyar Nemzeti Galéria.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei – a Magyar Nemzeti Galéria, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum – egyelőre zárva tartanak, a Magyar Nemzeti Galéria weboldalán azonban lehetőségünk van kvízek, érdekes olvasnivalók, tematikus útvonaltippek segítségével találkozni a művekkel. Ilyen útvonaltipp az újévi hagyományokat bemutató gyűjtemény, amelyben Berény Róbert, Karlovszky Bertalan, Székely Bertalan, Nathan Lerner, Derkovits Gyula, Karcsay Lajos, Koszta József, Heinrich Ede, Liezen-Mayer Sándor és Anna Margit egy-egy festménye vezet be minket a népszokásokba.

Az újesztendő az ünneplés, számvetés, búcsúzás időszaka, első napjai a nagy fogadalmak ideje, melyeket aztán vagy betartunk, vagy nem, de remek alkalmat jelentenek a múlt év összegzésére és tanulságok levonására is.

Szilveszter napja I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep sokáig ide-oda tolódott: volt olyan időszak, amikor december 24-én ünnepelték, de volt, hogy előrecsúszott vízkereszt napjára és csak 1691-ben, XII. Ince pápa döntésével rögzült január elsejére.

szilveszterpápa

Mire vágyunk az újévben? Természetesen egészségre, bőségre, szeretetre, kiegyensúlyozottságra és kiszámíthatóságra – 2021-ben talán minden eddiginél jobban. Az újévi kívánságok listája hosszú, pont, mint a babonák és népszokások sora. Vajon mi a titka a szerencsénknek, és tehetünk egyáltalán valamit annak érdekében, hogy szerencsések legyünk?

A sok száz éves hagyomány szerint igen: kellő odafigyeléssel megalapozhatjuk a következő évre sorsunk pozitív alakulását. Az óév búcsúztatása a régi időkben zajosan és hangosan zajlott, hogy elriasszák az ártó szellemeket és bajokat. Vidámsággal, bőséggel vették körül magukat az emberek, mert úgy gondolták, hogy ez szerencsét és örömet hozhat az új évbe. Nemcsak azt tartották érdemesnek szem előtt tartani, hogy mit kell tenni, hanem azt is, hogy mit tilos. Régóta ajánlatos például szemes termésekből és hüvelyesekből készült ételeket enni, mivel azok az újévi gazdagságot segíthetik elő. A régi magyar szokás szerint, ha nem esszük ki a hűtőszekrény tartalmát, akkor az újesztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni. A négylevelű lóhere az európai kultúrkörben közismert szerencseszimbólum, amit kis amulett formájában magunknál is hordhatunk.

újévibabonamnm7

Az újévi hagyományokra még azok is nagy figyelmet szoktak ma fordítani, akik nem különösebben hisznek a népi babonákban. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének műtárgyai között sok egyéb babonával és népszokással ismerkedhetünk meg, például, hogy miért nem szabad ilyenkor csirkét vagy tyúkot fogyasztani, miért kell tartózkodni a viszálytól, miért kenik be a gyerekek száját mézzel, miért ne adjunk kölcsön, vagy mi a helyzet a hallal és a malaccal.

 

forrás: www.mnmhu 


Nyomtatás   E-mail