Éppen 10 évvel ezelőtt, ezen a napon indult el a Klasszik Rádió 92.1

Éppen tíz évvel ezelőtti sajtóhír! Elindult a Klasszik Rádió 92.1. Nosztalgiázunk egy kicsit, milyen is volt 10 éve, ezen a napon, először megszólalni a Klasszikon. 

Már szól a Klasszik Rádió 92.1!

Budapest, 2009. november 17. – Már hallható a Klasszik Rádió 92.1! A Budapesten és 60 km-es körzetében a 92,1 MHz-en fogható kereskedelmi médium a barokktól a 20. század elejéig terjedő időszak legnépszerűbb klasszikus zenei tételeit sugározza. A másfél-két hetes próbaadás során napi 24 órában csak zene hallható, majd december elején indulnak a tematikus magazinműsorok, melyeket Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Ókovács Szilveszter, Szilasi Alex és Mesterházi Gábor neve fémjelez.

Magyarország ténylegesen világhatalom a klasszikus zene területén, hazánkban 19 szimfonikus zenekar működik, havi 2200 kulturális esemény kerül megrendezésre. A zene az ország természetes exportcikke, muzsikusaink a világ minden táján keresettek. Nagy az igény a klasszikus zene iránt, mégis eddig csak egy kizárólag komolyzenét sugárzó rádió működött az országban. Ez a helyzet 2009. november 17-én megváltozott a Klasszik Rádió 92.1 beindításával.

A Klasszik Rádió 92.1 vezetői az új rádió struktúrájának, zenei kínálatának kialakításakor a külföldi, hasonló profilú rádiók tapasztalataira is támaszkodtak. Az Egyesült Királyságban a Classic fm 5,5 millió hallgatóval, Németországban a Klassikradio 1,4 millió hallgatóval rendelkezik, és Hollandiában, Ausztriában, Bulgáriában is évek óta sikerrel működnek kizárólag klasszikus zenét sugárzó rádiók. A tavaly kirobbant válság hatására az összes országban nőtt a klasszikus zenei adók hallgatottsága, mert az emberek nyugalmat, kikapcsolódást keresnek a rádiókban is.

A Klasszik Rádió 92.1 zenei kínálatában a barokktól a XX. század közepéig tartó időszak legjobb zeneművei szerepelnek. Mozarttól a filmzenékig szórakoztató, élményt nyújtó, értéket adó és befogadható zenékkel várja a rádió hallgatóit egész nap.

A Klasszik Rádió 92.1 programigazgatója Zsoldos Dávid. Végzettségét tekintve zongoraművész-tanár, zenetörténész. A Fidelio Média Kft ügyvezető igazgatója, az egyik legjelentősebb magyar kulturális portál, a fidelio.hu alapítója, kitalálója, a fidelio.hu és a Fidelio Est főszerkesztője. 2003-tól 2009 novemberéig a radiocafé 98.6-on hallható Capriccio szerkesztő-műsorvezetője. A Jeunesses Musicales Hungary Egyesület elnöke, a Müpa Magazin főszerkesztője, a Művészetek Palotája klasszikus zenei tanácsadója, a Budapesti Kommunikációs Főiskola tanára.

zsoldos david klasszikfm 745818 81259

A Klasszik Rádió 92.1 műsorvezetői:

Háver-Varga Mariann Eredeti végzettségét tekintve jogász. Az egyetemi évek alatt már szerkesztő-riporterként dolgozott egy budapesti adónál. Üzleti etika és a fenntarthatóság témakörében tanít. A rádiózást a 90.9jazzy szerkesztő-műsorvezetőjeként ismerte meg. Nyolc évig zongorázott, különböző kórusokban énekelt.  A barokk zene különösen közel áll hozzá, az egyik legpihentetőbb tevékenység számára a barokk muzsika hallgatása.

Nyúl Zsuzsa 1997-től közel 7 évet töltött a VIVA Televízióban műsorvezetőként. 2003-ban a TV2-nél és a radiocafénál folytatta pályafutását. 2006-tól a Vitál Tv szerkesztő-műsorvezetője. Televíziós műsorvezetőként 2009 tavaszától készít sorozatokat a Deko Televíziónak. 2009 októberétől a Nemzeti Jégszínház PR tevékenységét segíti.

Fellegi Lénárd A Piccolo Színházban több fő és főbb szerepet játszott, énekelt. A Madách Színház repertoáron lévő összes zenés darabjában énekel. Lemezlovas képesítést még főiskolás évei elején szerezte meg, gyakorló Dj Budapesten. Videoklippeket és reklámokat is forgat, mint rendező, szereplő, gyártásvezető.

 Kis-Horváth Zoltán 8 évig klarinétozott, majd szaxofonra váltott. Színészként dolgozott a budapesti Katona József Színházban és a Pesti Magyar Színházban, mint stúdiós. Jelenleg a Lukáts Andor igazgatósága alatt álló Sanyi és Aranka Színházban játszik és filmeket szinkronizál. Zenei pályát sem adta fel,12 éve szaxofonozik; több együttesben is megfordult énekesként, zenészként.

Kis Horváth Zoltánt Bella Levente váltotta később.

klasszik mv

Magazinműsorok műsorvezetői:

Kocsis Zoltán, zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója  Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar. Rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellép és zongoraművészi pályája mellett komponál is. 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója.

kocsis zoltán

Vashegyi György, karmester, csembaló (continuo), fortepiano, fortepiano (continuo), orgona (continuo) Vashegyi György a régi zene kiemelkedő szakértője és kiváló interpretálója. Nevéhez fűződik két kiváló régi zene együttes a PURCELL Kórus és az ORFEO Zenekar megalapítása is, amelyek Magyarország egyedülálló régi zenei specialistáivá váltak. Zenei tanulmányait hangszeres zenészként kezdte: hegedű-, furulya-, oboa- (később barokk oboa-) és csembaló tanulmányokat folytatott. 16 évesen vezényelte első hangversenyét és már 18 éves korában felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakára.  

Vashegyi György 270 focuspoint 450x450

Ókovács Szilveszter, énekes, műsorvezető, újságíró Tanult trombitálni, tíz éven át harsonázott fúvós együttesekben, négy évig basszusgitározott funkyzenekarokban, öt évig tanított magánéneket és operatörténetet konzervatóriumban, hat évet töltött musicaliskola zongoristájaként. Négy éven át dolgozott a Magyar Állami Operaházban, az Erkel Színház vezetőjeként, majd kommunikációs igazgatóként. Tizenkét esztendeje a Budapesti Kamaraopera énekese, tíz éve a Filharmónia szólistája, zeneakadémiai műsorvezetője. Indulásától vezeti a Hír Televízió művészeti adásait, négy évig a Bartók Rádióban készített operaműsorokat. A Heti Válasz rádiókritikusa és publicistája volt négy évig. Öt esztendeje DVD-recenzió rovata van a Magyar Nemzetben, ugyanitt előadás kritikái is rendszeresek, négy éve a Gramofon szakírója.

okovacs 1

Szilasi Alex, zongoraművész Zongoraművészi diplomáját 1993-ban szerezte. 1993 óta tanít, számos mesterkurzust tart magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményekben. Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak. 2005 óta az MTA dísztermében rendez rendhagyó hangversenyeket, a romantika zongorairodalmának – és ezen belül is Frédéric Chopin életművének – bemutatása érdekében. 2001 óta a franciaországi Edition Fuzeau 19. sz-i zongoraműveket megjelentető sorozatának megbízott igazgatója és közreadója, a 2010-es Chopin bicentenáriumra tervezett Chopin fakszimile-összkiadás vezető szerkesztője. Zongoraművészi munkássága mellett a zongora, mint hangszer megismertetésével, ezen belül is a Pleyel zongorák történetének kutatásával is behatóan foglalkozik.

szilasi alex

Mesterházi Gábor, zenekritikus, szerkesztő Eredeti szakmája tanár. Fiatal korában csellózott, majd Baross Gábor kórusában énekelt hosszú évekig. 2000 és 2006 között az EMI Music Hungary klasszikus & jazz zenei managere. 2009 nyaráig a Művészetek Palotája sajtókapcsolati referense. Szenvedélyes lemezgyűjtő és közösségi lemezhallgató.

mesterházi gábor

Lukácsházi Győző, a Bon-bon Matinék szülőatyja Tuba-művész diplomát szerzett, játszott a Magyar Állami Operaház és a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarában, a Budapest Ragtime Band vezetője volt. 1993-tól 2009. szeptemberéig a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője. 1998-ban találta ki és azóta is vezeti a Bon-Bon Matinékat, a gyermekeknek szóló  ismeretterjesztő előadásokat.

Lukácsházi győző

Cinemusic címmel filmzenei műsor indul Varga Ramóna válogatásában

 Rami

 

Napközben minden egész órakor magyar nyelvű hírek, kulturális hírek, időjárás, közlekedés

6:00, 12:00, 16:00 - kor BBC hírek

A reggeli és délutáni sávban :30-tól kulturális ajánló + reggel játék a Fidelio.hu-val (összesen max. 5')

A Klasszik Rádió 92.1 tematikus műsorai:

Zongoraóra Kocsis Zoltán válogatása a legszebb, legérdekesebb zongora-felvételekből.

Barokkos túlzás Barangolás barokk módra, a túravezető-karmester Vashegyi György.

Hangemberek Legendás énekesek portréi Ókovács Szilveszter kommentárjaival.

Chopeniana A 2010-ben 200 éve született, máig töretlenül népszerű szerző változatos életműve Szilasi

Alex kalauzolásában.

Kincsvadászat Elfelejtett felvételek, leporolt remekművek Mesterházi Gábor válogatásában.

Zene-Bon-Bon Lukácsházi Győző klasszikus zenei gyerekműsora kicsiknek – és kicsit nagyobbaknak is.

Cinemusic Filmzenék két órában Varga Ramóna válogatásában.

Az angol és francia nyelvű hírek a Klasszik Rádió indulásától az adó

korábbi profiljából megmarad este fél-fél órányi angol és francia adás, és naponta háromszor a BBC legfrissebb

hírei is hallhatóak lesznek.

 


Nyomtatás   E-mail