Az Amadinda Percussion Project a Zeneakadémián

Az Amadinda 1984-ben alakult meg, tagjai - Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Bojtos Károly és Holló Aurél - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az Amadinda Percussion Project nevű programjuk a fiatalabb generációt szólítja meg. Ennek része a február 24-i, zeneakadémiai koncertjük is.

Az együttes megalakulásakor két fontos célkitűzést állított működésének középpontjába. Egyfelől az addig Magyarországon még előadatlan, ugyanakkor addigra már klasszikussá vált ütőhangszeres repertoár bemutatását, másfelől a magyar zeneszerzők ütőhangszeres műveinek hazai és külföldi megismertetését.

A formáció kezdettől fogva arra törekedett, hogy működésével új művek komponálására inspirálja a magyar és külföldi zeneszerzőket. Az Amadinda azonban már régóta nem csupán egy ütőegyüttes, hanem egy generációkat felnevelő műhely. Az Amadinda Percussion Project február 24-i eseménye is a fiatal muzsikusnemzedéket szólítja meg és vonja be ebbe a különleges világba. 

Az együtteshez a legkülönbözőbb módon kötődő tanítványok az elmúlt évtizedekben a hazai ütőhangszeres előadó-művészet meghatározó képviselői lettek, hogy a legfontosabb nagyzenekarokban és kortárs ensemble-formációkban vigyék tovább az Amadinda szellemiségét. Az évtizedek alatt felhalmozódott tudást és tapasztalatot felelősen továbbörökítve útjára indították az Amadinda Percussion Project elnevezésű programot, amelynek keretében az együttes tagjainak irányításával és részvételével fiatalabb muzsikus nemzedékeket is bevonnak munkájukba, és izgalmas kamarazenei koncertprogramokat állítanak össze együtt.

A közelgő koncert kapcsán Rácz Zoltánnal, az Amadinda egyik tagjával beszélgettünk, a Papagenoban: