Image

Az Intermezzo vendége Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezet…

Az Intermezzoban Bálint Edina mai vendége Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója, a beszélgetés fókuszában egy új kezdeményezés, a nemrég indult #otthonunkműtárgya.

Bővebben...

Vincent van Gogh, a posztimpresszionizmus meghatározó fest…

Vincent Willem van Gogh  (1853 - 1890) holland festőművész, a posztimpresszionizmusegyik legnagyobb alakja, 167 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

MOTTÓ- Művészek az Otthoni Oktatásért

Színművészek olvasnak fel kötelező olvasmányokat a koronavírus-járvány alatt zajló online oktatást segítve MOTTO – Művészek az Otthoni Oktatásért néven.

Bővebben...

Kosztolányi Dezső a magyar széppróza és líra egyik leg…

Kosztolányi Dezső (1885- 1936) író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének kimagasló formaművésze, a XX. századi magyar széppróza és líra egyik legnagyobb alakja 1885-ben, ezen a napon, az Osztrák-Magyar monarchia területén, Szabadkán született. Édesapja Kosztolányi Árpád fizika és kémia professzor, valamint...

Bővebben...

A Capriccio mai vendége dr. Földes Imre zenetörténész

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid mai vendége, Földes Imre Erkel Ferenc- díjas zenetörténész, zenepedagógus a zenét a kultúrtörténetbe ágyazva tanítja, és nagy súlyt fektet arra, hogy egy adott kor zenei irányzatai mellett bemutassa a kor képzőművészeti, építészeti irányzatait...

Bővebben...

Jo Nesbo norvég író, ma 60 éves

Jo Nesbo, a skandináv krimi koronázatlan királya ma, március 29-én ünnepli 60. születésnapját.

Bővebben...

A moszkvai Nagyszínházat 244 éve alapította II. Katalin

A moszkvai Nagyszínház, a világ leghíresebb operaházainakegyike, Oroszországvezető zenés színháza Moszkvában, a Színháztéren. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros városképének egyik meghatározó épülete, az orosz opera- és balettművészet nagy hagyományú intézménye.

Bővebben...

A Da Vinci Tv csatorna is segít a diákoknak

A koronavírus-járvány idején a diákok otthoni tanulását segítendő szerdától április 30-ig minden platformon ingyenesen érhetők el a Da Vinci TV ismeretterjesztő csatorna műsorai, de egy távoktatást segítő alkalmazást is le lehet tölteni.

Bővebben...

Papageno Klasszik, 10 -12 óra között, ma is a Klasszikon

Papageno Klasszik ma délelőtt 10 és 12 óra között, várja hallgatóit a Klasszikon a szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, valamint, Jónás Ágnes, Puss Gergő és a műsorvezető Háver-Varga Mariann, a következő témákkal: Színművészek olvasnak fel kötelező olvasmányokat a koronavírus-járvány alatt zajló online...

Bővebben...

Elhunyt Kovács Zsuzsa színművésznő

Életének 75. évében elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas színművésze. A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly tehets…

Az Intermezzoban, Bálint Edina vendége Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly tehetségkutató szervezője.

Bővebben...

Az Impresszió vendége a Szülők Háza Alapítvány

Az Intermezzoban, Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina vendége Regős Judit , a Szülők Háza Alapítvány elnöke.

Bővebben...

Rosztropovics, a gordonka szerelmese

Msztyiszlav Leopoldovics Rosztropovics( 1927-2007) közeli barátainak „Szláva”, oroszgordonkaművészés karmester, emberjogi aktivista, a XX. század egyik legnagyobb művésze, 1927-ben ezen a napon született.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Szoboszlay András festőművész, gr…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendég Szoboszlay András rajzművész, festőművész, grafikus, aki elsősorban Budapest életének rajzolója.

Bővebben...

Az Impresszió vendége Várnagy Andrea zongoraművész

Az Impresszióban Bálint Edina Várnagy Andrea zongoraművésszel beszélget.

Bővebben...

Jane Goodall világhírű etológus, primatológus üzenete

Jane Goodall, a világhírű etológus, primatológus még mindig rendkívül aktív, járja a világot és számos előadást tart, de a járvány miatt, egy időre ő is felfüggeszti utazásait.

Bővebben...

139 éve született Bartók Béla

139 éve született Bartók Béla Viktor János, zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Kraus Dávid régész

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Kraus Dávid, a Budapesti Történeti Múzeum régésze, muzeológusa.

Bővebben...

Az Impresszióban Moldován Csaba az Amanoba.com alapítója…

Az Impresszióban Bálint Edina Moldován Csabával, az Amanoba.com alapítójával beszélget, annak okán, hogy önkéntes mozgalom alakult a pedagógusok és tanulók támogatására a digitális oktatásban.

Bővebben...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe van ma

Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony(latinul: Annuntiatio Beatae Mariae Virginis) ünnepe.

Bővebben...

Elhunyt Alberto Uderzo, az Asterix képregények alkotója

Kilencvenkét éves korában, álmában elhunyt Alberto Uderzo, az Asterix képregénysorozat rajzolója és megalkotóinak egyike – írta a BBC. Albert Uderzo családja közlése szerint Párizs elővárosában, Neuillyben, álmában halt meg szívinfarktus miatt. Veje, Bernard de Choisy elmondta, Uderzo az elmúlt hetekben már nagyon...

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Bíró Kriszta színművész

Az Intermezzoban, Bálint Edina vendége Bíró Kriszta színésznő, a MOTTO, a Művészek az Otthoni Oktatásért ötletgazdája.

Bővebben...

Az Impresszió vendége Magács László, a Trip igazgatója

Az Intermezzoban, Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina Magács Lászlóval, a TRIP igazgatója és művészeti vezetőjével beszélget. A téma az Első Magyar Karanténszínház, amit speciális körülmények hívtak életre.

Bővebben...

MobilMesék a Kolibri Színházban

MobilMesék címmel online sorozatot indított a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

Bővebben...

Akira Kurosawa, a japán film meghatározó alakja

Akira Kurosawa (1910 - 1998) japánfilmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró, Japán talán legismertebb filmrendezője, óriási hatással volt rendezők több generációjára világszerte. Legelső filmjét 1941-ben készítette, legutolsó műve halála után, 1999-ben jelent meg. Kurosawa 1910-ben, ezen a napon született. 

Bővebben...

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Ókovács Szilveszte…

Az Intermezzoban, Bálint Edina vendége Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Bővebben...

Hamvas Béla író, filozófus, esztéta emlékezete

Hamvas Béla (1897 - 1968) posztumusz Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros, Hamvas József evangélikus lelkész, tanár, író és hírlapszerkesztő fia, 123 éve, ezen a napon született. 

Bővebben...

A Capriccio vendége Mindszenty Zsuzsánna karnagy

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Mindszenty Zsuzsánna karnagy, zenetanár, az ELTE Zenei Tanszék docense, a Musica Nostra Kórus alapító karnagya, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA elnöke.

Bővebben...

Ma van a Víz Világnapja

A Víz Világnapjaminden év március 22-én megtartott esemény, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta vízfontosságára és az édesvízkészletekveszélyeztetettségére.A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróbantartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

Bővebben...

Ma van a Költészet Világnapja

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította A Költészet Világnapjává. Az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos...

Bővebben...

Johann Sebastian Bach, minden idők egyik legfontosabb zenes…

A Bach-család családfája a XVI. század második felében élt Vitus Bachtól kezdve követhető nyomon aki Thüringiából származott, foglalkozására nézve molnár és zsemlesütő volt, és Magyarországon telepedett le. Lutheránus vallása miatt azonban hamarosan távoznia kellett az országból, így Arnstadt közelében, Wechmarban...

Bővebben...

A Macskák című musical film kapta az Arany Málna-díjat

A Macskák című musical kapta a legrosszabb filmnek járó Arany Málna-díjat. Hat kategóriában nyerte el a legrosszabb címet, például a rendezőket és a forgatókönyveket rangsorolóban is.

Bővebben...

Kezdődik a Klasszik Rádió kulturális ajánlója, a Papag…

Papageno Klasszik ma délelőtt 10 és 12 óra között, a Klasszikon. A szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, valamint, Jónás Ágnes, Zólyomi Dániel és a műsorvezető Háver-Varga Mariann várja hallgatóit, a következő témákkal: 

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karig…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

Bővebben...

Tengeri szélerőmű, teleszkópos technológiával tervezve

Közel négy évig tartott, mire sikerült felépíteni és beüzemelni a különleges teleszkópos technológiával tervezett kísérleti turbinát, ami ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben sokkal könnyebb, gyorsabb, és főként gazdaságosabb lehet a hasonló szélerőművek építése. A kanári-szigeteki Las Palmasba...

Bővebben...

A világ egyik legszebb lova, Frederik, a fríz ló

A legszebbnek tartott fríz lovak őseit az elsők között háziasították Európában. A II. században, a Hadrianus római császár idején szolgáló fríz katonákkal már ezek a lovak is részt vettek a nagy-britanniai hadjáratokban. A fríz lóállományt a 16 - 17. században andalúz ménekkel...

Bővebben...

Kabos Gyula élete, a komédiák és tragédiák összefonó…

Kabos Gyula 1887. március 19-én született Budapesten, Kann Gyula néven, nevét az 1910-es években változtatta meg Kabosra.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Tímár Böske koreográfus, táncped…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Tímár Böske koreográfus, táncpedagógus, a téma a Timár 90 Jubileumi Ev.

Bővebben...

Az Impresszió vendége dr. Somssich Réka, az ELTE AJK dék…

Dr. Somssich Réka, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese.

Bővebben...

Klasszikus Kedvencek koncert - a hagyományoktól eltérve

Tisztelt Közönségünk, Kedves Hallgatóink! Tavaly év végén örömmel kezdtük el szervezni a 2020-as májusindító Klasszikus Kedvencek koncertünket. Az idei tematika kitalálása, a remek zeneművek összeválogatása és az Önök által is kedvelt meglepetések leszervezése után, februárban már csak az esemény meghirdetése maradt...

Bővebben...

Luc Besson, a francia film ikonikus alakja

Luc Besson francia filmrendező, forgatókönyvíró, 17 filmet rendezett, mintegy 100 filmnek volt a producere és 12 alkalommal jelölték César-díjra, de csak 1998-ban kapta meg a legjobb rendezőnek járó díjat Az ötödik elemért. Luc Besson ma ünnepli 61. születésnapját.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Bajor Zoltán, az MME elnöke

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Bajor Zoltán, a FŐKERT Zöldterület-fejlesztési Igazgatóságának egyik vezetője, a Magyar Madártani Egyesület elnöke.

Bővebben...

Az Impresszió vendége Kael Csaba

Az Intermezzoban Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina Káel Csaba rendezővel, a MÜPA vezérigazgatójával beszélget.

Bővebben...

Már elérhető az OSZK könyvtárak.hu oldala

Weboldalt hozott létre az Országos Széchényi Könyvtár. A Könyvtárak.hu egy olyan felület, amelyen mindenki értékes és folyamatosan frissülő információkat talál az ország könyvtárainak programjairól, helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

Bővebben...

Lenyűgöző természetfotók a világ minden tájáról

A zsákmányejtés drámai pillanatát ábrázoló fotóval nyerte el Az év természetfotósa díjat néhány hónapja egy kínai versenyző, aki egy mormotára támadó rókát kapott le gépével a Tibeti-fennsíkon.

Bővebben...

Az Impresszió vendége Mitrovits Miklós történész

Az Intermezzoban, Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina Mitrovits Miklós történész, íróval beszélget annak okán, hogy a magyar és a lengyel Országgyűlés 2007. márciusában nyilvánította ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

Bővebben...

Az Intermezzo mai vendége Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatój…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója

Bővebben...

Olasz mise hívek fényképeivel

Egy olasz pap hívei arcképével misézett, hogy ne legyen üres a templom.

Bővebben...

Még két hétig lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mes…

Április 1-ig pályázhatnak a népművészeti alkotó- és előadóművészek a Népművészet Ifjú Mestere díjra.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Szűts Apor zeneszerző, tongoraműv…

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Szüts Apor zongorista, Virtuózok zenekar vezetője.

Bővebben...

Az Impresszió vendége Epres Attila színművész

Az Intermezzoban, Impresszió című kulturális ajánlónkban Bálint Edina Epres Attilával, a budapesti Örkény Színház színművészével beszélget.

Bővebben...

A párizsi Notre-Dame az irodalomban és napjainkban

A párizsi Notre-Dame(franciául: Notre-Dame de Paris) Victor Hugo1831. március 16-án megjelent regénye. A mű főszereplője a párizsi Notre-Dame-székesegyház, amely az egyik legnagyobb és legismertebb katedrális a világon. A regényt 1858-ban Szalkay Gergelyfordította le először magyar nyelvre, A Notre-Dame egyház Párisbancímmel.

Bővebben...

"A vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában" r…

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, a Vad Balaton, a Vad Kunság és a Vad Szigetköz alkotóinak új filmje, a Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című ismeretterjesztő film rangos elismerést nyert.

Bővebben...

Cinemusic 17 és 19 óra között, a Klasszikon

A Cinemusicban ma délután 5 és 7 óra között, várja hallgatóit a szerkesztő Varga Ramóna, valamint Glock Melinda, a filmzene.net csapata és a műsorvezető H.Varga Mariann.

Bővebben...

A Capriccio vendége Székely Kriszta színházrendező

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Székely Kriszta színházrendező.

Bővebben...

Albert Einstein, az ikonikus zseni

Albert Einstein 1879. március 14-én született Ulmban. A Time magazin a huszadik század végén a század emberének választotta a zseniális, különös tudóst. 

Bővebben...

Lendvai Kristóf "Félúton" című kisfilmje díj…

A legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában hétvégén az oklahomai Stillwaterben Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje, amelyben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei szerepelnek.

Bővebben...

Papageno Klasszik március 14-i adása, 10 órától a Klass…

Papageno Klasszik ma délelőtt 10 és 12 óra között, a Klasszik Rádió 92.1-en. A szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, valamint, Jónás ágnes, Zólyomi Dániel és a műsorvezető Háver-Varga Mariann várja hallgatóit, a következő témákkal:

Bővebben...

Az Uránusz bolygót e napon fedezte fel Sir William Hersche…

1781. március 13-án fedezte fel Sir William Herschel az Uránusz bolygót, amelyet előzőleg 1690 és 1771 között legalább hússzor regisztrálták, de mindannyiszor csillagnak vélték. Herschel sem volt tisztában vele, hogy a Naprendszer egy eddig ismeretlen bolygóját fedezte fel, először üstökösként azonosította az égitestet.

Bővebben...

Az Impresszió mai témája a "Nyelv babérral" c…

Az Intermezzoban, Impresszió című rovatunkban, Bálint Edina dr Szilágyi Judittal beszélget a "Nyelv babérral" című PIM kiadványról.

Bővebben...
Image
Image