Image

A Margó-díjat idén Harag Anita novelláskötete nyerte

Az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéért Harag Anita kapta a 2020-as Margó-díjat.

Bővebben...

A Krisztina-díjat idén Gerendás Nóra kapta

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította. A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített.

Bővebben...

Hungarikum lett a Magyar Népmesék sorozat

Hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot a Hungarikum Bizottság.

Bővebben...

Arthur Miller 105 éve született

Arthur Asher Miller (1915 - 2005) amerikai drámaíró és esszéista, 105 éve, ezen a napon született. Elsősorban Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok című színdarabjai tették ismertté. Millert a 20. század legjobb színműíróinak egyikeként tartják számon.

Bővebben...

A New York-i Filharmonikusok jövő nyárig törölték konc…

Jövő év júniusáig minden nyilvános fellépésüket törölték a New York-i Filharmonikusok. A zenekar közleményében a koronavírus-járvány miatt New Yorkban érvényben lévő közegészségügyi rendelkezésekre hivatkozott.

Bővebben...

Ma lenne 58 éves Dmitrij Alekszandrovics Hvorosztovszkij or…

Hvorosztovszkij a szibériai Krasznojarszkban született. Tanulmányait a Krasznojarszki Művészeti Iskolában végezte. Szülővárosa operaházában debütált Marulloként VerdiRigolettojában. Több énekversenyen végzett az élmezőnyben. Az első sikerét 1987-ben az orosz Glinka versenyen aratta, a következő évben Toulouse-ban nyert. Pályájára a legnagyobb hatással az 1989-ben szerzett első helye volt a...

Bővebben...

Dokumentumfilm készült Modiglianiról

Új dokumentumfilm készült a 100 éve elhunyt Modiglianiról.

Bővebben...

257 éve alapította Esterházy Károly az egri Líceumot

A XVIII. század közepétől 1793-ig készült a város közepén, a székesegyházzal szemben a négy utcára néző, építészetileg szép arányú, impozáns épület, az Egri Líceum. Hivatalosan 1763-ban, ezen a napon alapította Esterházy Károly. 

Bővebben...

Megnyílt a Harag György emlékév

Megnyílt a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művészének, Harag Györgynek szentelt emlékév Gyulán.

Bővebben...

Pályakezdő festőművészeket vár a Barcsay-díj

Pályakezdő festőművészek pályázhatnak a Barcsay-díjra október 31-ig.

Bővebben...

Giuseppe Verdi 207 éve született

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (1813 - 1901) olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője, 207 éve született. 

Bővebben...

Louise Glück az idei irodalmi Nobel-díjas

Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Bővebben...

A "Hét kis véletlen" a Varsói Nemzetközi Filmf…

Az október 9. és 18. között zajló A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon október 10-én, szombaton lesz Gothár Péter a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készített Hét kis véletlen című filmjének világpremierje. A rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó alkotást a...

Bővebben...

Cinemusic 2020

A Klasszik Rádió 92.1 és a Budafoki Dohnányi Zenekar idén sem hagyja koncert nélkül a filmzene rajongóit. November 7-én a Müpából jelentkezik a Cinemusic 2020. A koncerten idén is a filmzene-irodalom legnépszerűbb darabjait vonultatjuk fel. Vendégművészeink közreműködésével és Hollerung Gábor vezényletével...

Bővebben...

Giulio Caccini, a firenzei Camerata vezéralakja, 469 éve s…

Giulio Caccini(1551-1618) kora barokkolasz zeneszerző, a Giovanni de' Bardi-féle firenzei Camerataegyik vezéralakja, korának legbefolyásosabb zeneszerzője, 469 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Bizarr tárgyak címmel Kondor Ádám est a BMC-ben

Bizarr Tárgyak címmel Kondor Ádám szerzői estje - a Metrum Ensemble koncertje várja a közönséget október 26-án a BMC-ben.

Bővebben...

A MÜPA Zeneműpályázatára még várják a pályaműveket

Jelentős számú pályamű érkezett a Müpa Zeneműpályázatának első fordulójába. A fővárosi intézmény 15., jubileumi évada alkalmából meghirdetett tender ezzel nem zárult le, a zsűrik további négy zeneművészeti kategóriában november 11-ig várják a pályázók munkáit.

Bővebben...

Ma van az aradi vértanúk napja

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Bővebben...

Lépésváltás a Magyar Nemzeti Galériában

Az 1945 utáni magyar művészet elevenedik meg a Nemzeti Galéria tárlatán.

Bővebben...

A Libri művészi arculatát díjazták

Művészi értékű arculatáért a legjobb magyar üzletek közé választották a Librit.

Bővebben...

Jazz és régizene a MÜPA-ban

Szeptember 30-án az egyik legnépszerűbb hazai jazz-zenekar, a Balázs Elemér Group 2007-es Early Music albumuk anyagát hozza el újra a lemezen is hallható ünnepelt énekesnő, Nuria Rial közreműködésével. Október 7-én pedig először lesz hallható a Müpában a karakteresen saját világú...

Bővebben...

Fiatal rendezők és színészek vették át a Junior Prima …

Hat fiatal művész, köztük két rendező, három színművész és egy filmrendező vehette át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában.

Bővebben...

George Gershwin, a szimfonikus jazz megteremtője

Jacob Gershowitz, azaz George Gershwin amerikai zeneszerző, zongorista, 122 évvel ezelőtt Brooklynban (New York, USA) született bevándorló szülők gyermekeként, s Amerika egyik leghíresebb zeneszerzőjévé vált.

Bővebben...

Milan Kundera kapja a Franz Kafka-díjat

Milan Kundera, a Franciaországban élő cseh származású író kapja idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 20. alkalommal adományozott elismerésről egy nemzetközi zsűri döntött – közölte Vladimír Zelezny, a prágai Franz Kafka Társaság elnöke.

Bővebben...

Női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Feszt…

Fiatal komponistanők Clara Schumann és Alma Mahler örökében, Jadviga és Psyché találkozása a koncertteremben, Egressy Zoltán monodrámája lakásszínházban, kilenc nő a térben a Gangaray Dance Company új produkciójában, valamint a magyar irodalom talán legnagyobb hatású múzsája – nincs hiány ikonikus...

Bővebben...

Átadták a Kis-Balaton Látogatóközpontot

Szeptember 23-tól látogatható a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán.

Bővebben...

Semmittevés ösztöndíj a Hamburgi Képzőművészeti Egye…

Egy német egyetemen azokat kereste, akik végtelenül elkötelezettek a semmittevés mellet. Egyszeri juttatásként 1600 eurós (574 ezer forintos) semmittevési ösztöndíjra írt ki pályázatot a Hamburgi Képzőművészeti Egyetem.

Bővebben...

Horvát Lili rendező filmje siker itthon és külföldön e…

A Velencei Filmfesztivál sikere után a hazai közönség is ovációval fogadta Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) című filmjét a napokban a Corvin moziban tartott hazai díszbemutatón. Az első közönségtalálkozó a budapesti Művész moziban a járványhelyzet ellenére teltházas...

Bővebben...

Strausz Kálmán 70 - különleges koncert a Zeneakadémián

Strausz Kálmán karmester 70 éves. Tiszteletére két nagyszabású alkotás hangzik fel szeptember 30-án a Zeneakadémián. Tóth Péter:Isteni pokol című új darabjának ősbemutatójára  és Arthur Honegger, a Magyarországon ritkán hallható, nagyszerű oratóriumának, a Johanna a máglyán előadására  kerül sor Strausz Kálmán  vezényletével.

Bővebben...

Sinkovits Imre 92 éve született

Sinkovits Imre a Nemzet Színésze címmel kitüntett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, 1928-ban, ezen a napon született Budapesten.

Bővebben...

Közeleg az 5. Budapest Art Week

Kiállítások, műterembejárások, tárlatvezetések, vezetett városi séták, múzeumpedagógiai foglalkozások és sok egyéb program közül választhat az 5. Budapest Art Week közönsége; a képzőművészeti eseménysorozatnak a főváros több mint hetven művészeti színtere ad otthont október 16. és 25. között.

Bővebben...

Országos stúdiószínházi táncfesztivál Egerben

A házigazda GGTánc Eger és Roberto Galvan argentin koreográfus online térben született közös produkciója nyitja az idei országos stúdiószínházi táncfesztivált Egerben.

Bővebben...

Francesca Caccini, az első nő, aki operát írt

Francesca Caccini (1587 - 1640) olasz előadóművész, zeneszerző, költő, zenetanár, Giulio Caccini lánya, az első női zeneszerző, aki operát írt, 433 évvel ezelőtt, ezen a napon született. 

Bővebben...

Magyar Atom koncert a MÜPA-ban

A Magyar Atom tagjai valamennyien a hazai rocktörténelem nagyágyúi közé tartoznak, együtt azonban egészen biztosan felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a közönséget szeptember 22-én a Müpa Fesztivál Színházában.

Bővebben...

Időgép címmel új kiállítás nyílt a Ludwigban

Időgép címmel új kiállítás nyílt a Ludwig Múzeum mintegy nyolcszáz darabot számláló gyűjteményéből.

Bővebben...

Idén is megrendezik a Mozinet Filmnapokat

Immár nyilvános, hogy 2020. október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 további magyarországi városban. Idén a járvány miatt sok film nemzetközi bemutatóját elhalasztották, de a Filmnapok válogatásába így is bekerült nyolc alkotás, amelyeket...

Bővebben...

Októberben jön a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fe…

Október 9-én indul a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely október 25-ig újcirkuszi és színházi bemutatókkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket.

Bővebben...

PesText Világirodalmi Fesztivál négy helyszínen

A PesText világirodalmi fesztivál eseményeinek az A38 hajó, a B32 Galéria, a Három Holló és a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont szeptember 22–26. között. A fesztivál nem kerüli ki az aktuális  kérdéseket: idén is számos izgalmas beszélgetés vár a látogatókra...

Bővebben...

Online galériában nézhetjük meg a Cambridge-i Egyetem ki…

Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Bővebben...

Magyarország első Szafari Parkja még nyitva

Magyarország két legnagyobb utazó cirkusza, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Richter Flórián Cirkusz közel 100 állatával nyitotta meg Magyarország első Safari Parkját téli szállásán, egy 5 hektáros területen, Szadán. A gyönyörű környezet és az egzotikus állatpark páratlan lehetőséget nyújt...

Bővebben...

Voices of Budapest koncertek a fővárosban

Voices of Budapest címmel új zenei eseménysorozat indul a főváros közterein: az ősz első öt szombatján október 3-ig különböző helyszíneken tartanak ingyenes fellépéseket.

Bővebben...

Európai Hidak Fesztivál a MÜPA-val és a BFZ-vel

Ha ősz, akkor Európai Hidak fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába – szeptember 15. és 28. között a brit életérzésért azonban nem kell repülőre szállnunk, hiszen az Egyesült Királyság Budapestre, egészen pontosan a Müpába költözik. Körülöttünk Shakespeare szelleme, a...

Bővebben...

Oktatólapok applikáció diákoknak és pedagógusoknak

Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási oktatók számára az Oktatólapok elnevezésű applikáció.

Bővebben...

Opinio, a piackutató mobilapplikáció

Az Opinio egy egy okostelefonokra fejlesztett piackutató, közvélemény-kutató applikáció, amelyen naponta különböző kérdéseket kaphatunk. A kérdések hol izgalmasak, hol elgondolkoztatóak, de lehetnek humorosak, szórakoztatóak is. Sokszor arra kíváncsi a fejlesztő csapat, hogy hogyan éljük meg a mindennapi történéseket, aktualitásokat, máskor...

Bővebben...

Sigmund Freud bécsi lakása ismét látogatható

Sigmund Freud bécsi múzeumában először tették látogathatóvá a pszichoanalízis osztrák atyjának összes szobáját.

Bővebben...

Elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező

Nyolcvankét éves korában elhunyt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója forgatókönyvíróként, színészként és színházi rendezőként is dolgozott. 1967-ben Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért.

Bővebben...

45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti Park 1975-ben az ország második nemzeti parkjaként alakult a Duna-Tisza közén. Az alapításkor 6 nemzeti parki terület mára kilenc egységből áll, kiterjedése 50523 hektár. A régészeti leletek alapján már a késő rézkortól (i.e. 3-4. évezred) állattartással foglalkozó...

Bővebben...

119 éve nyílt a Fészek Művészklub

119 évvel ezelőtt, megnyílt a Fészek Művészklub (eredetileg mozaikszó: Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások klubja) a budapesti művészvilág elitklubja, amely ma bárki által látogatható irodalmi, zenei, film és színházi, illetve, képzőművészeti eseményeknek ad otthont. Már a századfordulón is...

Bővebben...

Közeleg a 4. Műtárgyak Éjszakája

Mintegy ötven fővárosi helyszínen több mint száz programmal rendezik meg szeptember 17. és 19. között a 4. Műtárgyak éjszakáját, amelyen többek között műterem- és műhelylátogatások, tárlatvezetések, filmvetítések és épületséták várják az érdeklődőket.

Bővebben...

Jövő héten kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Mintegy 400 ingyenes program várja az érdeklődőket 96 településen az idei Ars Sacra Fesztiválon, amelyet szeptember 12. és 20. között rendeznek országszerte és a határon túl.

Bővebben...

Közeleg a 29. CAFe Budapest Kortárs Fesztivál

Megérkezett az ősz, és vele az október 9 és 25. között zajló 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fellépőinek névsora. Bár a teljes programra szeptember második hetében derül fény, addig is van miből csemegézni: a fesztiválon mutatja be vadonatúj...

Bővebben...

A Zeneakadémia újra várja látogatóit

Fantázia. Dallam. Összhang....a korábbi évekhez hasonlóan legújabb bérlet-összeállításainkat is a gazdag programkínálat és kiváló előadók jellemzik a Zeneakadémia bérletes előadásait. 

Bővebben...

Elektroakusztikus műveket is várnak a MÜPA pályázatra

A korábban meghirdetett műfaji kategóriák mellett már elektroakusztikus művekkel is lehet nevezni a Müpa zenei pályázatára, amelynek elbírálását hét tagú szakmai testület fogja irányítani.

Bővebben...

Eugene Rousseau a szaxofon klasszikus mestere

Eugene Rousseau amerikai szaxofonista, a mai klasszikus szaxofonozás egyik legkiemelkedőbb alakja, mind szólókarrierjét, mind pedagógiai munkásságát tekintve. Az elsősorban alt- és tenorszaxofont megszólaltató Rousseau ma ünnepli 88. születésnapját.

Bővebben...

Közeleg a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A 8. Friss Hús eseménysorozatot, amely az elmúlt évek alatt a rövidfilm első számú ünnepévé nőtte ki magát Magyarországon, új időpontban, szeptember 10. és 16. között rendezik meg a Toldi moziban.

Bővebben...

Almásy László Afrika-kutató, felfedező 125 éve szület…

Almásy László sivatagkutató (1895 - 1951) Almásy György Ázsia-kutató fia, mint másodszülött, nem részesült a családi örökségből, így Londonban műszaki tudományokat tanult. Az I. világháborúban harci repülősként vett részt, később az osztrák Steyr autógyár alkalmazta. 1926-ban Afrikába utazott, hogy egy...

Bővebben...

Vidor Fesztivál idén is, Nyíregyházán

Vígjátékok, előadóest és koncert is  szerepel az augusztus 21. és 29. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában.

Bővebben...

Szent István intelmei Imre herceghez

Mivel megértem s mélyen átérzem, hogy amit csak Isten akarata megteremtett s nyilvánvaló eleve elrendelése elrendezett mind a kiterjedt égboltozaton, mind az egybefüggő földi tájakon, azt törvény élteti s tartja fenn, s mivel látom, hogy mindazt, amit Isten kegyelme bőséggel...

Bővebben...

Mozipremierek az első Veszprém-Balaton Filmpikniken

Az első Veszprém-Balaton Filmpikniken premier előtt láthatja a közönség Buvári Tamás Magdolna című filmjét, mely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napján keresztül szeretetről, szolidaritásról és egy lány emberfeletti küzdelméről mesél. Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai...

Bővebben...

Újranyit a Ludwig Múzeum

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával, csütörtökön nyit újra több hónapnyi zárvatartás után a Ludwig Múzeum, amely ezen a napon ingyen lesz látogatható.

Bővebben...
Image
Image