Image

Stendhal, a romantikus realista

Marie-Henri Beyle, írói álnevén Stendhal (1783 -  1842) 19. századi francia író 238 éve, ezen a napon született. Stendhal egyike a realizmus első képviselőinek Vörös és fekete illetve, A pármai kolostor című regényeiben. „A legromantikusabb realista és a legrealistább romantikus” - mondta róla Balzac.

Bővebben...

Némafilmhez filmzenét! pályázat

Némafilmhez filmzenét! címmel régi magyar némafilmek zenei aláfestéséhez hirdet pályázatot a 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye és a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet.

Bővebben...

Papageno Klasszik 10 órától

Papageno Klasszik ma délelőtt 10 és 12 óra között, a Klasszikon. A szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, Puss Gergő technikus és a műsorvezető Háver-Varga Mariann várja hallgatóit a következő témákkal:

Bővebben...

Az Intermezzoban Tuza Norbert filmrendező

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Tuza Norbert filmrendező, fókuszban A Himnusz regényes története.

Bővebben...

Az Impresszióban Bánfalvi Zoltán, a Pannon Filharmonikuso…

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Bánfalvi Zoltán, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, komponista.

Bővebben...

Megjelent Retkes Attila Bukletbuk című könyve

Megjelent Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat főszerkesztője, a MagyarJazz.hu internetes portál felelős kiadója, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa új könyve.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Antal Mátyás karmester

Az Intermezzoban Bálint Edina vendég: Antal Mátyás Liszt Ferenc és Bartók-Pásztory-díjas fuvolaművész, karmester, a fókuszban a Zuglói Filharmónia a Müpa Home Live-ban szombaton megrendezendő online élő koncertje.

Bővebben...

Az Impresszió vendége a Friss Hús Filmfesztivál

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Deák Dániel, a Friss Hús filmfesztivál szervezője.

Bővebben...

Károly herceg, a klasszikus zene rajongója

Károly herceg a klasszikus zene nagy rajongója, s a zene iránti szeretetét és tudását jól kamatoztatta, amikor idősebb fia, Vilmos herceg és Kate Middletone királyi esküvőjére került sor.

Bővebben...

Gryllus Vilmos hagyományos Maszkabál koncertjére készül

Gryllus Vilmos évről évre, januárban, februárban megtartja Maszkabál koncertjeit.

Bővebben...

Az Impresszió vendége a FESZ Segélyalap

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Gáspár Anna, a FESZ Segélyalap kuratóriumának tagja és nagykövete.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Avar János újságíró

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Avar János újságíró, a fókuszban: Joe Biden -  a normalitás embere című nemrég megjelent könyv.

Bővebben...

Jon Fosse dráma a Gózon Gyula Kamaraszínházban

Jon Fosse a kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, sokan a mai Ibsenként emlegetik. Egy nyári nap című drámáját a Gózon Gyula Kamaraszínház online előadás keretében mutatja be. 

Bővebben...

Száz éve született Mészöly Miklós

Mészöly Miklós(eredeti családneve Molnár)(1921 - 2001) Kossuth-díjasmagyar író, a Digitális Irodalmi Akadémiaalapító tagja, éppen száz évvel ezelőtt született.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Juhász Anna irodalmár

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Juhász Anna irodalmár, a fókuszbanaz APOSZTRÓF – MÉSZÖLY 100 „Világosan a homályt”esemény.

Bővebben...

Az Impresszióban Folk- kocsmakvíz

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Varga Máté, néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Bővebben...

A hermelin az év sztárja

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Fazekas Gergely zenetörténész

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Fazekas Gergely zenetörténész, a FAB Ensemble január 20-i online koncertjének műsorvezetője!

Bővebben...

Az Impresszióban Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igaz…

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Bővebben...

Megjelent az Örkény István drámaíró pályázat

Kiírták az 2021-es Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot. 

Bővebben...

Cinemusic január 17-i adása

Cinemusic, a Klasszik Rádió 92.1 filmzenei műsora ma délután 5 és 7 óra között ismét jelentkezik, a következő témákkal:

Bővebben...

A Capriccio vendége Bátor Tamás

A Capriccio mai adásában Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Bátor Tamás művészeti menedzser és operaénekes lesz. Az adásban szó lesz mozgalmas pályájáról, amely Budapesttől Milánóig-Miskolcig, majd ismét Budapestig ívelt, a Miskolci Operafesztiválról, operaénekesi múltjáról és művészeti menedzseri jelenéről.

Bővebben...

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

Nemzetközi szintű digitális élményközpont és pop up rendezvényhelyszín létesül Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez kapcsolódó fejlesztések során.

Bővebben...

A Poor Clares of Arundel zárda zenei projektje

A nyugat-sussexi Poor Clares of Arundel zárda apácái egy közel 1200 éves történelmi hagyományt élesztettek fel egy különleges zenei projekttel, amely a gregorián éneket hozza vissza a modern világba.

Bővebben...

Fischer Iván születésnapját ünnepli Amszterdam, Bécs, …

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

Bővebben...

A Papageno január 16-i adása a Klasszikon

Szombaton délelőtt 10 és 12 óra között, Papageno Klasszik a Klasszik Rádió 92.1-en. A január 16-i adásban a következő témákkal várjuk hallgatóinkat:

Bővebben...

Bokros László az Intermezzóban

Bokros László, a 90.9 Jazzy rádió Jazzy Hungarikum műsorának vezetője volt Bálint Edina vendége az Intermezzo-ban.

Bővebben...

Moliére, a francia színjátszás megteremtője

399 éve született Moliere francia vígjátékíró és színész. Eredeti nevén: Jean-Baptiste Poquelin A klasszikus francia színjátszás megteremtője. Hosszú vidéki vándorlása után társulatával 1658-tól játszott Párizsban, ahol XIV. Lajos francia király - az udvar nemtetszése ellenére - pártfogásába vette. Molière vígjátékaiban...

Bővebben...

Az Intermezzo vendége Buch Tibor

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Buch Tibor színművész.

Bővebben...

Az Impresszióban a Vegan Garden

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Nagy Márton, a Vegan Food Market tulajdonosa

Bővebben...

Megújult az Egressy Béni Művészeti Szakgimnázium

Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium a Bocskai István Református Oktatási Központ tagintézménye, nemrég teljesen megújult és új vezetőt neveztek ki az élére, Kovács Zalán tubaművészt, aki a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója is.

Bővebben...

A Budapest Jazz Club koncertekkel indítja 2021-et

A Budapest Jazz Club: különleges atmoszféra, kiváló hangminõség, barátságos jazzkávézó, étterem, a klub-életben kuriózumnak számító világsztárok, a hazai és nemzetközi jazz elismert mûvészei.

Bővebben...

Ma van a Magyar Musical Napja

1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét. A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta január 12-én ünneplik a magyar musical napját. 

Bővebben...

Az Intermezzoban a Veres1 Színház igazgatója

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Venyige Sándor, a Veres1 Színház igazgatója.   A Veres1Színház pénteken mutatja be online formában Peter Shaffer: Rövidzárlat (Black Comedy) című bohózatát. Váratlan fordulatok, tragikomikus, groteszk helyzetek építik fel a darabot, mely egy rövidzárlat okozta áramszünet...

Bővebben...

Az Impresszióban a Magyar Kerékpárosklub

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Halász Áron, Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettes, szóvivője.

Bővebben...

Cirkusz50, a Fővárosi Nagycirkusz gálaműsora

1971. január 14-én este nyitotta meg kapuit Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, a Fővárosi Nagycirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának 50. évfordulóját egy különleges gálaműsorral ünnepli, amit az intézmény Facebook oldalán január 14-én 19 órától élőben lehet követni.

Bővebben...

David Newman és családi öröksége

Nagyon kevés olyan zenész dolgozik manapság Hollywoodban, aki olyan tapasztalattal és családi örökséggel rendelkezne, mint a zeneszerző és karmester, David Newman. Testvére, Thomas Newman és unokatestvére, Randy Newman, mind részei annak, amelyet Hollywood leggazdagabb zenei örökségének tartanak: a Newman családnak. David Alfred Newman (1900-1970), a legendás zeneszerző és...

Bővebben...

Felülvizsgálják a Bayreuthi Ünnepi Játékok működés…

A német szövetségi állam szerint felül kell vizsgálni a Bayreuthi Ünnepi Játékok eddigi működését. Monika Grütters, a szövetségi kulturális miniszter a mostaninál hatékonyabb szervezetet kíván kialakítani.

Bővebben...

Bánky Vilma a némafilmek sztárja

Bánky Vilma (eredetileg: Koncsics) (1898 - 1991) magyar színésznő, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárja, aki csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, 123 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Új kulturális intézmények nyílnak idén

A régóta várt Nagy Egyiptomi Múzeumtól kezdve az amerikai filmakadémia Los Angeles-i mozgóképmúzeumáig világszerte új kulturális intézmények nyitják meg a kapuikat idén – olvasható a The Art Newspaper című portálon.

Bővebben...

Újévi népszokások a Magyar Nemzeti Galériában

Újévi babonákat és népszokásokat idéz fel gyűjteményével a Magyar Nemzeti Galéria.

Bővebben...

A világ híres operaházai

Az Operaházak a legfontosabb kulturális intézmények közé tartoznak, ugyanakkor népszerű turisztikai látványosságok is. Gyakran történelmi, építészeti csodák, amelyeket nemcsak szépségükért érdemes meglátogatni, hanem azért is, mert sok dolgot mesélnek elmúlt időkről.

Bővebben...

Tíz éves a Romani Design divatmárka

My Identity My Freedom című kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli megalapításának 10. évfordulóját a Romani Design roma divatmárka.

Bővebben...

Reklámszakmai díjak a MÜPA-nak

Rangos reklámszakmai díjakkal ismerték el a Müpát.

Bővebben...

Kern András kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján 2020-ban Kern András kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A díjat a színház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

Bővebben...

Díva Diéta énekeseknek (és mindenkinek)

Az énekesek, így az operaénekes számára különösen fontos, hogy helyes és kiegyensúlyozott étrendjük legyen, és a testmozgás, illetve a pihenés különböző formái is mindig rendelkezésre álljanak. A sok utazás, fellépés, stressz, de önmagában a hangképzés és a fizikai állóképesség megtartása...

Bővebben...

Emléktábla New Yorkban, Karády Katalin tiszteletére

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban. Az emléktáblát a színésznő egykori lakóházának udvarán helyezték el, amely mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

Bővebben...

Híres zeneszerzők és kutyáik

Híres zeneszerzők, művészek sokasága rajongott, rajong az állatokért, számos sztorit jegyeztek fel arról, hogy egy-egy kutya, macska hogyan vált e közismert zseniális tehetségek barátjává. A későbbi korokból láthatunk már fényképeket is, amint például Edvard Grieg éppen a fjordokat nézi egy ...

Bővebben...

A 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021 őszén l…

A 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyre április 15-ig várják a jelentkezéseket. A Versenyt a Filharmónia Magyarország 2021. szeptember 12. és 19. között rendezi a budapesti Zeneakadémián.

Bővebben...

A Budapest Bár szilveszteri online koncerttel készül

A Budapest Bár a karácsonyi után szilveszterkor is online koncertet ad a Trip WebSzínházából. A produkcióban öt zenész és tíz énekes vesz részt.

Bővebben...

Nagy zeneszerzők furcsaságai

A zenetörténet számos zsenit adott a világnak, akik műveikkel halhatatlanná váltak. Ám magánéletük, olykor furcsa szokásaik rejtve maradtak és csak évtizedekkel, évszázadokkal később kerültek napvilágra. 

Bővebben...

Művészeti pályázatot hirdet a MAHASZ a Fonogram díj kap…

Művészeti pályázatot hirdet a Mahasz a Fonogram-díj megújítására. A felhívás szerint a szervezet 2021. január 25-ig várja a művészek, alkotók jelentkezését.

Bővebben...

Hírességek, akik játszanak hangszeren

Számos híresség, színészek, poltikusok, közismert emberek hódolnak gyermekkoruk óta a zenének, és sokan felnőttéletükben, sikeres karrierjük mellett sem felekdeznek meg a hangszeren való gyakorlásról, vagy éppen rendszeresen fellépnek, mint ahogyan Woody Allen teszi minden héten kedvenc klubjában évtizedek óta. Összeállításunkból...

Bővebben...

Ma van a Boxing Day az angolszász országokban

Bár lassan eltelik a karácsony, az ünneplés folytatódik kicsit más formában. Az Egyesült Királyságban, valamint Skóciában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában december 26. a Boxing Day, 1871 óta munkaszüneti nap. Ha ez a nap szombatra esik, mint most is, akkor...

Bővebben...

Shakespeare szülőháza online kiállításon

Egy új online kiállításon mutatkoznak be a William Shakespeare egykori stratford-upon-avoni családi háza helyén feltárt leletek.

Bővebben...

A világ legrégebbi könyvesboltjai

Az e-könyvek mintegy 3,2 milliárd dolláros könyvértékesítést szüntettek meg a hagyományos könyvpiacon, és sokan megjósolták a papír alapú könyvek eltűnését, valójában, jelenleg több könyvesbolt van a világon, mint 1930-ban. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 10 000 könyvesboltlétezik. Nézzünk most körbe a világ...

Bővebben...

A világ legrégebbi karácsonyi dalai

Ha a hagyományos karácsonyi énekekre gondolunk, szinte mindannyian a Kis karácsonyt, vagy a Csendes éjt idézzük fel. Ám bármennyire klasszikusak ezek a dalok, valójában nem is olyan régiek és határozottan nem olyan régiek, mint az első karácsonyi énekek. 

Bővebben...

A quokka a világ egyik legaranyosabb állata

A quokka, (kvokka) vagy kurtafarkú kenguru, a világ egyik legaranyosabb állata, bár Európában nem nagyon hallottunk róla, ugyanis csak Ausztrália délnyugati részén találhatók meg, itt körülbelül 20 000 egyed él a vadonban. A kvokka körülbelül akkora, mint egy macska vagy nyúl, hosszú...

Bővebben...

70 ezer retró fotó a Főfotó archívumában

70 ezer, a szocialista korszakban készült fénykép vált online elérhetővé a Főfotó archívumából. A Budapest Főváros Levéltárához került, digitalizált képek bepillantást nyújtanak az időszak mindennapjaiba.

Bővebben...

Mozart zenéjének gyógyító hatása

Mozart zenéjét hallgatva kevesebb rohamot szenvednek el az epilepsziások egy új kutatás szerint. 

Bővebben...
Image
Image