Image

A pisai (ferde) tornyot 847 éve kezdték építeni

A pisai ferde torony (Torre pendente di Pisa) Pisa katedrálisánakharangtornya, amelyet 847 évvel ezelőtt, ezen a napon kezdtek építeni.

Bővebben...

Rachmanyinov zongoraversenyei Balázs Jánossal, a Zeneakad…

A világon egyedülálló vállalkozás szem- és fültanúja lehet a közönség augusztus 18-án és 19-én a Zeneakadémia Nagytermében. Balázs János zongoraművész Rahmanyinov valamennyi zongoraversenyét eljátssza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretében.

Bővebben...

Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza…

Milan Kundera Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában, Brünnben (Brnóban) működő Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat – közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.

Bővebben...

Horvát Lili filmje a velencei filmfesztiválon

Horvát Lili rendező mozifilmjét meghívták a velencei filmfesztiválra: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az első magyar film lesz a Giornate degli Autori (Venice Days) versenyprogram történetében.

Bővebben...

2. Garten Fesztivál Lovason

Kortárs képzőművészeti fesztivál helyszíne lesz augusztusban a Veszprém megyei Lovas. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, kertmozi, színház és táncelőadások, valamint pódiumbeszélgetések várják a látogatókat augusztus 1. és 22. között a második alkalommal megrendezett Garten fesztiválon.

Bővebben...

Orgonák éjszakája augusztus 8-án

Az orgona nagyon érdekes, összetett aerofon hangszer, hangját ajaksípok és nyelvsípok adják. A sípok egy vagy több, kézzel működtethető billentyűzettel – azaz manuállal – és legtöbbször egyetlen pedálsorral szólaltathatók meg, a sípok levegőellátásáról pedig, mechanikus szerkezet gondoskodik.

Bővebben...

Szeptemberben folytatódik az Orientale Lumen sorozat

Egy hónap múlva, 2020. szeptember 4-én, pénteken 19.30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az Orientale lumen sorozat keretében a Szent Efrém Férfikar a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykarral ad közös koncertet. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat...

Bővebben...

A sevillai borbély, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A sevillai borbély című operát anápolyi Teatro Argentina impresszáriója, Sforza-Cesarini rendelte meg 1815-ben. A szövegkönyvet Rossini javaslatára Cesare Sterbini írta, de Rossini is aktívan részt vett a libretto kidolgozásában. A téma nagyon népszerű volt a korban: 1782 és 1816 között legalább négy feldolgozását ismerjük, köztük a...

Bővebben...

Szeptemberben Veszprém-Balaton Filmpiknik

Szeptember 3-5. között rendezik meg a Veszprém-Balaton Filmpikniket, ahol az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti majd meg a közönség. Immár nyilvános, hogy mely vízparti és városi helyszíneken zajlik majd az esemény: Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Vár (Szentháromság...

Bővebben...

A Szentivánéji Álom az idei cukormentes országtorta

A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Szentivánéji Álom győzelmét Budapesten, az Országház...

Bővebben...

Indul a Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow

Indul a Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow, amely Magyarország négy nagy tava körüli múzeumi, kulturális és turisztikai kalandozással jelentkezik.

Bővebben...

Elmarad az idei szavazás a Színikritikusok díjára

Elmarad az idei szavazás a Színikritikusok díjára, az évad bemutatóit a következő szezon premierjeivel együtt értékelik a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

Bővebben...

Megfejtették, honnan származnak Stonehenge kőtömbjei

Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentálisőskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette fel.

Bővebben...

A Budavári Palotakoncert 2020 nyarán is a magyar operettet…

Augusztus 8-án az Oroszlános udvar a Találkozások színhelye lesz, ezt az alcímet kapta ugyanis az idei gálaműsor. A Budapesti Operettszínház művészei idén Huszka Jenő és Lehár Ferenc életműve előtt tisztelegnek, valamint bemutatkozik a Budavári Palotakoncert közönsége előtt a virtuozitásukkal külhonban...

Bővebben...

Spitzbergák, a világ legészakibb lakott települése

A hófedte hegycsúcsokat látják meg először a turisták a repülőgépek ablakából, amikor a norvég Spitzbergák szigetcsoportjához érnek, feltéve, ha az év azon felében utaznak, amikor a nap 24 órájában világos van. Az esztendő másik részében sötétség uralkodik a területen, és...

Bővebben...

Dada - archívum az Iowai Egyetem honlapján

Az amerikai Iowai Egyetem Dada-archívumában folyóiratok, könyvek és szórólapok lenyűgöző gyűjteményét találhatjuk meg, és most még oda sem kell utazni értük.

Bővebben...

Unearthing the Music - kísérleti és underground zenei pro…

Az 1957 és 2000 közötti időszak nem demokratikus rendszereiben született, részben eddig ismeretlen kísérleti és underground zenei tartalmakat teszi elérhetővé egy új projekt. A Unearthing the Music adatbázisa öt jelenlegi EU-tag, köztük Magyarország összefogásával valósult meg.

Bővebben...

Trombitát fegyverekért cserébe

Trombitát kínál gyerekeknek fegyverekért cserébe egy New Orleans-i trombitás, énekes zenekarvezető.

Bővebben...

A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon nem lesznek külföl…

A héten megnyíló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválra a koronavírus-járvány miatt nem érkeznek külföldi vendégek. A versenyprogram is kimarad idén, helyette egy kisebb merítést mutatnak be a helyi közönségnek és az ágazat képviselőinek a javarészt kínai filmtermésből.

Bővebben...

Reformok a francia filmakadémia vezetőségének lemondása…

Öt hónappal a francia filmipar példátlan válsága és a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetőségének kollektív lemondása után a testület széleskörű reformot fogadott el az alapszabályról, amely alapján a döntéshozó bizottságokban ezentúl paritásos alapon osztják...

Bővebben...

Filmtörténeti kiállítás a 100 éves szegedi Belvárosi …

Filmtörténeti kiállítás és VR-élménytár nyílt az idén működésének századik évfordulóját ünneplő szegedi Belvárosi moziban.

Bővebben...

Különlegességekkel búcsúzik a MÜPA Autósmozi

Utolsó hetéhez érkezett a Müpa autósmozija, ahol a nézők egészen új dimenzióból tapasztalhatják meg a Müpa-élményt. Július 22. és 25. között Várdai István és remek partnerei a kamarazene ezer arcát mutatják be, a The Qualitons keleti hangulatú utazásra invitál, Barabás...

Bővebben...

Klaus Makela, a finn zseni új pozícióban

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn sztárkarmester már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral.

Bővebben...

A jövő fénye címmel indul a MOME ünnepi kampánya

A jövő fénye címmel rendhagyó audiovizuális kampánnyal ünnepli névadója születésének 125. évfordulóját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Bővebben...

Bécs tovább "zöldíti" belvárosát

A nyári forróság könnyebb elviselése érdekében Bécsben nemrég rendeletben határozták meg: az új építésű házak legalább ötödét növényeknek kell borítania, hogy hűtsék a város mikroklímáját.

Bővebben...

Élő közvetítések a New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.

Bővebben...

Ginger Rogers, a hollywoodi aranykor egyik csillaga

Ginger Rogers(Virginia Katherine McMath) (1911 - 1995) Oscar-díjasamerikaiszínésznő, 1911-ben ezen a napon született. Első önálló filmjét 1933-ban készítette, A 42. utca címmel, az utolsót 1994-ben, Hollywood, Hollywood címmel. Ginger egyébként, Fred Astairetáncpartnereként vált híressé („Ginger és Fred”) Szülei William Eddins Mcmath és...

Bővebben...

Hubertlaki-tó, a magyarországi Gyilkos-tó

A Hubertlaki-tó, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó szépségét kevesen ismerik az országban, pedig aki egyszer ellátogat a partjára, az örökre az emlékezetébe vési.

Bővebben...

Modernizálja balettiskoláját a bécsi Állami Operaház

Modernizálja balettiskoláját a bécsi Állami Operaház, és gyermekközpontúvá változtatja az intézményt azután, hogy decemberben egy vizsgálat feltárta a balettakadémián zajló durva oktatási módszereket, verbális bántalmazásokat, valamint az irányítás és a minőségi munka teljes hiányát – jelentette be az operaház vezetése.

Bővebben...

"A mi Kodályunk" című film már a mozikban

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható a filmszínházakban Petrovics Eszter A mi Kodályunk című zenés ismeretterjesztő filmje.

Bővebben...

Megújult a Beethoven Emlékmúzeum és a Brunszvik-kert

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját a Fejér megyei Martonvásáron.

Bővebben...

Budapest kincsei címmel, plakátkiállítás nyílt a kisf…

A Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményeiből, kiállításaiból mutat be válogatást az M1-es metró vonalának állomásain Budapest kincsei címmel megnyílt plakátkiállítás.

Bővebben...

A legszebb európai sziget idén, Párosz szigete

A Travel + Leisure minden évben kiadja a World’s Best Awards névre hallgató listáját, amit több ezer tapasztalt utazó vélemény alapján állítanak össze az adott helyszín természeti látványosságai, strandjai, ételei, értékarányossága és az emberek barátságossága szerint.

Bővebben...

LEGO elemekből épül meg 2050 Budapestje

A LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatja a Skool ötleteit: indul a Kockamóka! Már csak 50 matek vagy informatika tanár hiányzik, hogy kezdetét vegye az első közös program. Az online és offline aktivitásokon a gyerekek többek között megtervezik 2050...

Bővebben...

Fábián Juli ma lenne 40 éves

Fábián Juli(1980 - 2017) magyar jazzénekesnő, dalszövegíró, dalszerző ma lenne 40 éves.

Bővebben...

Marc Chagall, a világpolgár festő

Marc Chagall(Moishe Segal)1887 - 1985. ) orosz származású francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja, a párizsi iskolatagja, 133 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

A nagy londoni galériák ismét fogadnak látogatókat

A nagy londoni galériák közül elsőként a National Gallery fogad újra látogatókat a koronavírus-járvány miatti leállás után: a brit nemzeti képtár július 8-án nyitja meg újra a kapuit – írja a BBC News.

Bővebben...

Az 54. montreux-i jazzfesztivál archív koncertjei már el…

Archív koncertsorozatot mutat be az interneten az 54. montreux-i jazzfesztivál: július 3. és 18. között a tervezett élő fellépések helyett minden este ingyen megtekinthetővé teszi korábbi koncertjei felvételeit a YouTube videomegosztó oldalon.

Bővebben...

Ennio Morricone, az egyetemes filmzene egyik legnagyobb alak…

91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester – közölte családja az ANSA hírügynökséggel. A legendás filmzenék komponistája egy római klinikán hunyt el, miután szerencsétlenül esett, combnyaktörést szenvedett és kórházba szállították.

Bővebben...

Csontváry Kosztka Tivadar, a Napút festő

Csontváry Kosztka Tivadar festőművész (1853 - 1919) 1853 július 5-én született Kisszebenben (Szlovákia) Kosztka Mihály Tivadarként, s mivel a Kosztka vezetéknév a szláv „csont” jelentésű szóból ered, ezért magyarosította családnevét Csontváryra.

Bővebben...

Idén Bartók ihleti az UMZF zeneszerzőversenyt

Idén Bartók Béla művészetéhez kapcsolódva hirdeti meg az UMZF – Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyt a Budapest Music Center és a Müpa.

Bővebben...

Szinyei Merse Pál, a plein air magyar mestere

Szinyei Merse Pál festőművész (1845 – 1920) régi nemesi család sarja, apja Sáros vármegye alispánja, majd főispánja, aki támogatta Szinyei Merse Pál festőszándékát. “Szeretek kényelmesen élni, jól enni, s tudom humorral élvezni ezt a jó és rossz világot, mert az élet...

Bővebben...

A New York-i Broadway színházai idén már nem nyitnak ki

Idén már nem nyitnak ki a New York-i Broadway híres színházai – jelentette be a teátrumok szövetsége a koronavírus-járványra hivatkozva. Korábban abban reménykedtek, hogy a színházak már szeptembertől újra játszhatnak.

Bővebben...

Július 4-11-ig Régi Zenei Napok, Vácott

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi a Régi Zenei Napokat Vácott! Több hónap kihagyás után most végre újra élőben töltődhetünk fel koncertélményekkel és a helyszínen élhetjük át a zene szépségeit. Július 4-től 11-ig ismét a barokk zene gyöngyszemei kerülnek a...

Bővebben...

Koncertfilmmel ünneplik Lehárt a Bécsi Filharmonikusok

Koncertfilmmel ünneplik Lehár Ferencet a Bécsi Filharmonikusok.

Bővebben...

Zsámbéki Nyári Színház július 5-től

A Zsámbéki Nyári Színház idén július 5-én indul Zsámbék különleges szabadtéri helyszínein.

Bővebben...

Megjelent a Bethesda Gyermekkórház szakácskönyve

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, remélhetőleg egyfajta lezárása a járványidőszaknak. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda...

Bővebben...

dr. Jane Goodall mesekönyve a magyar gyermekkórházakba is…

Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató és természettudós szokásos évi 300 napos világkörüli turnéját is érintette a COVID-19 vírus. Orvosai és barátai tanácsára otthon maradt, de elmondása szerint sokkal többet dolgozik mint más alkalmakkor, írta a magyar Jane Goodall Intézet.

Bővebben...

Joachim József, minden idők egyik legjobb hegedűse, Brahm…

Joachim József  (1831 - 1907) magyarszármazású hegedűművész, karmesterés zeneszerző, minden idők egyik legnagyobb hegedűse, 189 éve, ezen a napon született.

Bővebben...

Újranyit az Opus Jazz Club

Újranyit koncerthelyszínként a budapesti Opus Jazz Club. A hely július 1-jétől, a kormány legutóbbi kormányrendeletével összhangban döntött így, élve a veszélyhelyzet megszűnte utáni lehetőséggel, amely 500 fő alatti rendezvények lebonyolítására vonatkozik.

Bővebben...

A Római Opera a Circus Maximusba költözik nyárra

A Circus Maximusba költözik a Római Opera a nyári évadra.

Bővebben...

Claudio Abbado, a barátságos karmester

Claudio Abbado(1933 - 2014) olasz karmester, zongoraművész 87 éve született. Édesapja az ismert hegedűművész, Michelangelo Abbado volt, tanulmányait a Milánói Konzervatóriumban és a Bécsi Zeneakadémián végezte. 1968-tól 1986-ig a Milánói Scala karmestere, 1971-től pedig művészeti igazgatója volt. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor 1963-ban megnyerte...

Bővebben...

Növényeknek tartott koncerttel nyílt újra a barcelonai O…

Különleges koncerttel nyílt újra a barcelonai El Liceu operaház hétfőn. A koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült intézmény nézőterén nem a közönség, hanem 2292 cserepes növény foglalta helyet. A koncert egyben művészeti állásfoglalás, hogy gondoljuk újra a viszonyunkat a természettel.

Bővebben...

Antoni Gaudí, Barcelona szerelmese

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet (1852 - 1926), azaz,Gaudíkatalán építész, 168 éve, ezen a napon született. Korai épületeire jellemző a mór, majd a gótikus stílus, arab-perzsa illetve francia neogótikus elemei, ám jellemzően az organikus építészet képviselője. Egyes szakírók ezt „katalán modernizmusnak” nevezik. Legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat, sőt, míves csempéket...

Bővebben...

A Budapesti Fesztiválzenekar már az új szezonra készül

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) megállíthatatlanul készül az új szezonra: mától már nem csak hagyományos bérletet, de jegyet és szabad bérletet is árulnak hangversenyeikre. Az együttes augusztustól újabb nagyszabású tervekkel szeretne visszatérni a koncertéletbe, melyeket zeneigazgatójuk, Fischer Iván ismertet.

Bővebben...

Húsz ország 7700 kilométeren építi a Nagy Zöld Falat

Hagyományosan az emberek azért emelnek falakat, hogy elválasszák országaikat és népeiket egymástól, hogy a kőfalakon belül élők megvédhessék magukat a kívülről érkező veszélytől. A Nagy Zöld Fal Afrikában éppen ellenkező megfontolásból épül, előremutató és nemes, klímavédelmi szempontból pedig egyedülálló kezdeményezés.   Hagyományosan...

Bővebben...

146 évvel ezelőtt indult el a fogaskerekű vasút

1874. június 23-án, tehát éppen 146 évvel ezelőtt, ezen a napon indult el a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig.

Bővebben...

183 éve kezdték meg a Magyar Nemzeti Múzeum építését

A Magyar Nemzeti Múzeumországos múzeum, mely a magyar történelemtárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A klasszicistastílusú épülete 1837–47 között épült, tervezője Pollack Mihályépítész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc. A múzeumot 1837-ben, ezen a napon kezdték építeni. 

Bővebben...

Október 21 és 25 között, újra Womex Budapesten

Több ezer zenei szakembert és muzsikust várnak a szervezők az őszi budapesti Womexre. A világzenei expóra, amelyet október 21. és 25. között immár másodszor rendeznek a magyar fővárosban, elindult a regisztráció.

Bővebben...

Új zeneművek megírására hirdet pályázatot a MÜPA

Új zeneművek megírására hirdet pályázatot 13 zeneművészeti kategóriában a Müpa.

Bővebben...
Image
Image